Συνεργασία με το δίκτυο Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π”

 

Στις 18 και 19 Ιουνίου 2022 παρουσιάστηκαν λίγες αντιπροσωπευτικές δράσεις του 9ου Γυμνασίου Βόλου στην εκδήλωση του  Δικτύου Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.”.
 
 
Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή για την πολύ ωραία εκδήλωση και την ευκαιρία που έδωσε στο Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου να συμμετέχει με τέσσερις από τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2021-22 και να επικοινωνήσει με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ευχαριστούμε το συνεργαζόμενο σχολείο του Δικτύου ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π, το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων και την Διευθύντρια κα Ευαγγελία Σύρμα για την συνεχή επικοινωνία μας. Συμμετείχαν 9 καθηγητές στις 4 δράσεις του σχολείου μας και παρουσίασαν διαδικτυακά οι μαθήτριες Μερόπη Αραμπατζή και Εβελίνα Αναγνωστοπούλου και τις ευχαριστούμε πολύ.
 
 

Πολιτιστικό πρόγραμμα “Δημιουργώ γράφοντας…”

 

Τη φετινή σχολική χρονιά εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Δημιουργώ γράφοντας», ένα πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου μας ασκήθηκαν στην δημιουργική γραφή. Μέρος του προγράμματος αποτέλεσε η μελέτη της ιαπωνικής ποίησης των χαϊκού αλλά κι η σύνθεση πρωτότυπων χαϊκού από τους μαθητές, οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό δημιούργησαν γύρω στα διακόσια ποιήματα με θέματα κυρίως το ταξίδι, τον έρωτα, την εφηβική μελαγχολία και τη ζωή στο σχολείο, όλα τους εξαιρετικά!
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός εντύπου. Κάθε μαθητής λοιπόν επέλεξε το αγαπημένο του χαϊκού και το οπτικοποίησε με μία ζωγραφιά πάνω σε ακουαρέλα. Το βιβλίο μοιράστηκε στους μαθητές στην αποφοίτησή τους ως ενθύμιο.

Μπορείτε να δείτε το έντυπο εδώ.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ευαγγελία Παρασκευά, φιλόλογος και κ. Άννυ Χατζηκόμνου, εικαστικός.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, Διευθύντρια του σχολείου για την υποστήριξη που μας παρείχε, καθώς και την κ. Μυρτώ Οικονόμου, γραφίστρια για την καλλιτεχνική επιμέλεια του εντύπου.

Γνωριμία με σχολείο της ομογένειας στη Νότια Αφρική

 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 λίγο πριν κλείσουμε την σχολική μας χρονιά, το Αειφόρο Ελληνικό 9ο Γυμνάσιο Βόλου συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με σχολεία της Ομογένειας ανά τον κόσμο. Μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της διευθύντριας, κας Νίκης Χατζηκυριάκου, είχε την χαρά και την τιμή να συνδεθεί με την Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική. Μια υπέροχη συνάντηση και γνωριμία με τους μαθητές και των δύο σχολείων και η γλώσσα που μιλούσαμε ήταν η ελληνική και η αγγλική.

Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολεία τους, τις δράσεις τους και οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου τους μίλησαν για την φόρμουλα 1 (F1 in Schools) και για την νέα τους Ομάδα ΄΄Πήγασος΄΄. Επίσης ανέφεραν ότι η περσινή ομάδα ΄΄Argon΄΄ σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ΄΄VeloCT΄΄ θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μαθητικό της F1 in Schools στην Αγγλία στο Silverstone στις 9-15 Ιουλίου 2022.

Ευχαριστούμε πολύ την Διευθύντρια κα Τόνια Παπάζογλου και την συνάδελφο κα Μαίρη Γεωργαλή για τη επικοινωνία μας μέσω Webex και την μελλοντική συνεργασία μας. Η Σχολή Σαχέτι είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Από την δεκαετία που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του η Σχολή Σαχέτι άνοιγε και ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος. Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Αφρικής και η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές.

Δώσαμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο για νέες συναντήσεις και για κοινές δράσεις. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Έκθεση έργων από το μάθημα της Τεχνολογίας

 

Στις 26 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ γυμνασίου του σχολείου έστησαν μια υπέροχη έκθεση με τα έργα που έκαναν για το μάθημα της Τεχνολογίας, την δική τους Μπιενάλε!
 
 
 
 
Η φαντασία, η δημιουργικότητα , οι ιδέες και η όρεξη τους είναι η απόλυτη επιβράβευση για το σχολείο και για εμάς τους καθηγητές τους!
 
Και του χρόνου !
 
 
 
 
 
 

Παρουσίαση κ. Νίκου Μαγγίτση

 

Την Τρίτη 17 Μαΐου, είχαμε την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί το σχολείο μας, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας, ο Νίκος Μαγγίτσης, ο Έλληνας ορειβάτης και αλπινιστής, ο οποίος έχει διακριθεί σε ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σημαντικές κορυφές του κόσμου… Μας μίλησε για τις απίστευτες μοναδικές αποστολές του, την ανάβασή του στις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, σε όλες τις ηπείρους.

Μας μίλησε επίσης για την τελευταία αποστολή του, πριν ένα μήνα στην μεγαλύτερη, αρχαιότερη και βαθύτερη λίμνη της Βαϊκάλης. Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές τον άκουγαν προσεκτικά και στο τέλος υπήρχε καταιγισμός ερωτήσεων.

Νίκο σ’ ευχαριστούμε πολύ…

 

Σχολική εκδρομή Α’ τάξης

 

Στις 16 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Α’ Τάξης Γυμνασίου στις περιοχές Πύλη-Περτούλι-Τρίκαλα. Οι συνοδοί καθηγητές ήταν: Βαρβάρα Κατσή, Θεοδότη Παπαδημητρίου, Απόστολος Σώτης, Ευλαλία Κωνσταντά. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής. Έπειτα επισκέφθηκαν το πετρωτό γεφύρι στην Πύλη και το χωριό Λιβάδι του Περτουλίου. Στο Περτούλι οι μαθητές γνώρισαν περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, όπως το πανεπιστημιακό πάρκο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Σκοπός της εκδρομής ήταν η επαφή των μαθητών με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών της Θεσσαλίας.

Θεατρική παράσταση “Ικέτιδες”

 

Στις 12 Μαΐου 2022 το 9ο Γυμνάσιο Βόλου παρουσίασε την τραγωδία ”Ικέτιδες” του Ευριπίδη. Το σχολείο μας έχει παράδοση στις αρχαίες τραγωδίες με πρωταγωνιστές γυναίκες.

Μπράβο στους μαθητές μας ήταν καταπληκτικοί. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μετά από 2 χρόνια καραντίνας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Συγχαρητήρια στην άξια ομάδα των καθηγητών που εμπνέουν τους μαθητές μας με αγάπη και πολύ μεράκι.

 

Για τη θεατρική παράσταση μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα βίντεο από την παράσταση.

 

 

 

 

 

Δημιουργικά διαλείμματα

 

Τα δημιουργικά διαλλείματα για τους μαθητές μας συνεχίζονται και το Μάιο με τη φύτευση των καλοκαιρινών φυτών, όπως ντομάτες, ντοματάκια, διάφορα είδη πιπεριάς και μελιτζάνες 

καθώς και την φύτευση καλλωπιστικών φυτών όπως τριανταφυλλιές, σαρδέλες, βασιλικούς, πετούνιες και άλλα.

 

 

Θεατρική Παράσταση

 

Το 9ο Γυμνάσιο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Ευριπίδη στις 12 Μαΐου στις 8.00μ.μ. στον κινημ. ΑΧΙΛΛΕΙΟ.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Είσοδος ελεύθερη.