Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Ετήσια Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας 2023-2024

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της ετήσιας έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας για το σχολικό έτος 2023-2024 εδώ.

Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Περαίας

Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Περαίας στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Την Τρίτη 14 Μαΐου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας το 1ο Γυμνάσιο Περαίας και συγκεκριμένα τους μαθητές και τις μαθήτριες που ανήκουν στην ομάδα της Διαμεσολάβησης του σχολείου. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις τρεις υπεύθυνες καθηγήτριες τους, την κ. Αραμπατζίδου Ελένη ΠΕ02, την κ. Σπύρτου Θεοδώρα ΠΕ01 και την κ. Τσακνή Στυλιανή ΠΕ04.01, πραγματοποίησαν διήμερη εξόρμηση στην περιοχή μας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος που εκπονούν με αυτό το αντικείμενο επί σειρά ετών.

Η ομάδα Διαμεσολάβησης του 1ου Γυμνασίου Περαίας στην επίσκεψή της παρουσίασε τη μέθοδο της Διαμεσολάβησης στους μαθητές των τμημάτων  Β1 και Β2 του σχολείου μας, προκειμένου να γίνει διάχυση των καλών πρακτικών που χρησιμοποιούν για την επίλυση πιθανών προβλημάτων, που προκύπτουν στις σχέσεις των μαθητών του σχολείου τους. Αφού μας εξήγησαν τι περιλαμβάνει η τεχνική αυτή, ακολούθησαν βιωματικά παραδείγματα με την αλληλεπίδραση των μαθητών και μαθητριών και των δύο σχολείων.

Η διαμεσολάβηση είναι μία μέθοδος που στοχεύει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων από καλά εκπαιδευμένους μαθητές, πριν τα περιστατικά φτάσουν στο γραφείο των καθηγητών. Είναι μία δεξιότητα χρήσιμη και στην ζωή τους, αφού συχνά θα αντιμετωπίσουν συγκρουσιακές καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούν νηφάλια, όπως χαρακτηριστικά μάς είπαν οι μαθητές.

Ήταν μια πολύ ευχάριστη και ωφέλιμη συνάντηση και για τις δύο πλευρές! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχολείο μας υπήρχε Ομάδα Φιλίας μέχρι και πέρυσι, ενώ αισιοδοξούμε να αποκτήσουμε και πάλι την επόμενη σχολική χρονιά!

Εγκαίνια Βιβλιοθήκης

Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του σχολείου

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα: το σχολείο μας απέκτησε τη Βιβλιοθήκη του! Την Παρασκευή 26 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης μας, που σηματοδότησε το τέλος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού στους μαθητές για αναζήτηση, μελέτη και δανεισμό βιβλίων αφενός και την αρχή μιας δημιουργικής -ελπίζουμε- εποχής με πολλές δράσεις για φιλαναγνωσία και δημιουργική γραφή αφετέρου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο π. Αμβρόσιος Γκιώνης, ενώ προσκεκλημένη στη σεμνή τελετή ήταν η διακεκριμένη και πολύ αγαπητή μας συγγραφέας κ. Ελένη Δικαίου. Η συγγραφέας, αρχικά, συνομίλησε με τα παιδιά για την αξία του βιβλίου, έδωσε τις ευχές της για την έναρξη της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης μας και δώρισε βιβλία της. Στη συνέχεια, ακολούθησε δράση με τα παιδιά να αποτυπώνουν πάνω σε χαρτόνια τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το βιβλίο, δημιουργώντας μια ανοιξιάτικη σύνθεση, με την οποία διακόσμησαν τον χώρο.

Στον λόγο του ο διευθυντής ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές που εργάστηκαν για την δημιουργία της Βιβλιοθήκης, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που πάντα είναι υποστηρικτικός στο έργο και τις ανάγκες του σχολείου.

Με τη σειρά τους οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Παρασκευά και κ. Κατσίκη εξέφρασαν τη μεγάλη τους χαρά για τη μέρα θέτοντας ταυτόχρονα τους στόχους για τη νέα χρονιά, δηλαδή τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με νέους τίτλους και τη δημιουργία παράλληλης ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης.

Επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου στους Δελφούς

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου στους Δελφούς

Την Πέμπτη 11 Απριλίου η Α’ τάξη του 9ου Γυμνασίου Βόλου επισκέφθηκε τους Δελφούς. Η εκδρομή ξεκίνησε με στάση στο Χάνι της Γραβιάς.

Eκεί τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο για την ιστορία του τόπου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον χώρο.

 

Η επόμενη στάση ήταν στο Μουσείο των Δελφών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε περιήγηση συνοδεία ξεναγού στον αρχαιολογικό χώρο,

ο οποίος συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

Στο γραφικό χωριό της Αράχωβας οι μαθητές πήραν το μεσημεριανό γεύμα τους. Η εκδρομή έκλεισε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά.

Εκεί έκανε σε όλους εντύπωση η επιβλητικότητα του ναού με τα χρυσά ψηφιδωτά, αλλά και η καθαριότητα της Μονής.

Εκπαιδευτική εκδρομή της θεατρικής ομάδας

Εκπαιδευτική εκδρομή της θεατρικής ομάδας του 9ου Γυμνασίου Βόλου

 

Η θεατρική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Βόλου με τριάντα οκτώ μαθητές από την Γ΄ Τάξη και τέσσερις συνοδούς καθηγητές πραγματοποιήσαμε την ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή του Πολιτιστικού Προγράμματός μας. Ξεκινώντας από τον Βόλο την Τετάρτη 10 Απριλίου περάσαμε από την Άμφισσα και τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και φτάσαμε στο μαρτυρικό χωριό των Καλαβρύτων. Εκεί αρχικά επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση και στη συνέχεια το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ολοκαυτώματος, τον λόφο της εκτέλεσης και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Στη συνέχεια, περνώντας από την Πάτρα διανυκτερεύσαμε στην Αρχαία Ολυμπία.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε με ειδικό ξεναγό στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου θαυμάσαμε τα αετώματα του ναού του Δία και το περίφημο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους. Στον υπαίθριο χώρο που ήταν μαγευτικός λόγω της εποχικής ανθοφορίας του, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον ιερό χώρο της αρχαίας Άλτης και να εισέλθουν στο στάδιο, όπου και αγωνίστηκαν σε έναν άτυπο αγώνα ταχύτητας.

Την ίδια μέρα πήραμε τον δρόμο για τη γραφική Πύλο, όπου επισκεφτήκαμε το ανάκτορο του ομηρικού ήρωα και βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Θαυμάσαμε από ψηλά τον κόλπο του Ναυαρίνου και θυμηθήκαμε από τα μαθήματα της Ιστορίας τη σπουδαία σημασία της ναυμαχίας του 1827 για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα μέσα στο Νιόκαστρο της Πύλου. Εκεί αντιληφθήκαμε τη στρατηγική σημασία που είχε το κάστρο για τον έλεγχο του κόλπου του Ναυαρίνου κατά τα Οθωμανικά χρόνια.


Το πρωί της επόμενης ημέρας επισκεφτήκαμε την πόλη της Καλαμάτας και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας Καλομάτας, από όπου και πήρε το όνομά της η πόλη. Επισκεφτήκαμε το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου στις 23 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε η Επανάσταση στην πόλη της Καλαμάτας. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας με προορισμό τον Βυζαντινό Μυστρά. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους ναούς και τους δρόμους της καστροπολιτείας και νοερά μεταφερθήκαμε στην εποχή της στέψης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου ΙΑ´ Παλαιολόγου.


Η τελευταία διανυκτέρευσή μας πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, την ιστορική πρωτεύουσα του Νεοελληνικού Κράτους.

Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης και εντοπίσαμε ιστορικά κτίρια της εποχής του Καποδίστρια και του βασιλέως Όθωνα, καθώς και το σημείο εκτέλεσης του πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να φύγουμε από την πόλη, αν δεν ανηφορίζαμε προς το Παλαμήδι με τα εννιακόσια ενενήντα εννέα σκαλιά του. Εκεί επισκεφθήκαμε τη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και μελαγχολήσαμε όταν αντιληφθήκαμε τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης. Επόμενος σταθμός μας ήταν η ακρόπολη των Μυκηνών, όπου επισκεφθήκαμε τους θολωτούς τάφους κι ιδιαίτερα τον «θησαυρό του Ατρέα» και θαυμάσαμε την εκπληκτική αρχιτεκτονική τους.

Τελικός προορισμός μας ήταν το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου η θεατρική ομάδα μας είχε την μοναδική εμπειρία να «παίξει» την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», που θα παρουσιάσει το σχολείο μας στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Ήταν -κατά κοινή ομολογία μαθητών και εκπαιδευτικών- μία εκδρομή γεμάτη με εμπειρίες, γνώσεις και έντονα συναισθήματα, που ελπίζουμε να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό και τις καρδιές των μαθητών μας!

Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκδρομή ο Διευθυντής του σχολείου Δημήτριος Τσουλκανάκης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Πολιτιστικού Προγράμματος Μαρία Καρκαλέτσου, Λίνα Σαλβάνου και Κέλλυ Παρασκευά.

Επίσκεψη της Β’ τάξης στη Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 11 Απριλίου η Β τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Η εκδρομή ξεκίνησε με την επίσκεψη – προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο. Οι μαθητές, αφού προσκύνησαν, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στις κατακόμβες του Ναού. Είχαν επίσης την τύχη να τους μιλήσει για λίγα λεπτά και ο πατέρας Βαρνάβας Γιάγκου, υπεύθυνος νεότητας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από την Θεσσαλονίκη οι εκδρομείς έφθασαν στο Noesis, προκειμένου να επισκεφθούν τις τρεις εκθέσεις του Μουσείου Τεχνολογίας. Γνώρισαν έτσι την αρχαία ελληνική τεχνολογία, έμαθαν όμως και για την τεχνολογική εξέλιξη των αυτοκινήτων βλέποντας μοντέλα αυτοκινήτων από την δεκαετία του 1920 μέχρι και σήμερα στην αντίστοιχη έκθεση. Τους μαθητές όμως εντυπωσίασε ιδιαίτερα η τελική επίσκεψη στο τεχνοπάρκο, όπου είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και οι ίδιοι ενεργά στις δραστηριότητές του, γνωρίζοντας έτσι και τις επιστημονικές αρχές που διέπουν τον κόσμο μας. Αφού λοιπόν πρόσφερε «τροφή» για την ψυχή και το πνεύμα των μαθητών, η εκδρομή ολοκληρώθηκε στο γειτονικό εμπορικό κέντρο για την επίσης απαραίτητη τροφή για το σώμα. Από εκεί έγινε και η αναχώρηση για την επιστροφή στον Βόλο.

Συμμετοχή του σχολείου στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας

Συμμετοχή του σχολείου στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας (Σ.Φ.Μ.) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά το 9ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχε στη δράση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, που διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Ιωνίας. Η δράση αφορούσε στην παρουσίαση των ποιητικών δημιουργιών μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Μαγνησίας με θέμα το «ΟΝΕΙΡΟ». Οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β2 του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Ευαγγελίας Παρασκευά, συνέθεσαν στίχους με θέμα το «όνειρο». Μετά την επιλογή και επεξεργασία τους οι στίχοι επενδύθηκαν με μουσική ρυθμού hip-hop, που ευγενικά παραχώρησε ο καθηγητής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Θωμάς Οικονόμου, ο οποίος έκανε και τη μουσική παραγωγή. Το τραγούδι ονομάστηκε «Ονειρικό HipHop», ηχογραφήθηκε στο σχολείο και παρουσιάστηκε ζωντανά από ομάδα μαθητών/τριών στην εκδήλωση του Σ. Φ. Μ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν

Αλεξανδροπούλου Ευαγγελία Μαμουρίδου Ευδοκία-Μελίττα
Βαρακλιώτη Δέσποινα Μπακιρτζή Αποστολία
Γκουβίτσος Γεώργιος Νούσια Ιωάννα-Στεφανία
Δασκαλάκη Ευαγγελία Παλαιολόγου Ιουλία
Δροσοπούλου Ελένη Παπάζογλου Δημήτρης
Θεοδώρου Κωνσταντίνος Ρεντίνας Αναστάσιος
Καραμανλάκης Ιωακείμ Σταυρογιάννης Νικόλαος
Καφετζί Μελίνα Τσεβρενίδου Ελεάννα
Κουκούλη Αναστασία Χουλιάρα Αναστασία

 

Videoclip τραγουδιού:

Video παρουσίασης:

Επίσκεψη στις Μηλιές

Διδακτική επίσκεψη στις Μηλιές Πηλίου

 

Μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη απόλαυσαν την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β3 του Γυμνασίου μας στο ιστορικό χωριό των Μηλεών του Πηλίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τον επίτροπο της εκκλησίας, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ιερού οικοδομήματος και την ιδιαίτερη ακουστική του. Στη Βιβλιοθήκη των Μηλεών είχαν την ευκαιρία να δουν τις σπάνιες εκδόσεις των βιβλίων και να μάθουν για το σπουδαίο έργο των ιδρυτών της. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το καλντερίμι ανέβηκαν στον ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου, στο προαύλιο του οποίου αναπαύονται ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Άνθιμος Γαζής κι ο Δανιήλ Φιλιππίδης. Τέλος, επισκέφθηκαν το σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών, έργο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, και περπάτησαν στις ράγες του.

 

Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Καρανίκα Βασιλική, Κατσίκη Νικόλ και Παρασκευά Ευαγγελία.