Αρχείο κατηγορίας Teachers4EU

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 9ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ  9ΟΥ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ»
Στο 9ο Γυμνάσια Βόλου πρέπει άμεσα να γίνει η επισκευή μεταλλικού κουφώματος για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών μας . Όσο πιο γρήγορα το επισκευάσουμε τόσο πιο γρήγορα θα προστατέψουμε τους μαθητές μας και την περιουσία του σχολείου .
Συγκεκριμένα:
Α/Α
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
 ΜΟΝΑΔΑ m
 TIMΗ ΜΟΝΑΔΟΣ
 ΔΑΠΑΝΗ
 ΠΟΣΟΤΗΤΑ
 
ΣΥΝΟΛΟ
1
ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 3,30 Χ 3,60 ΜΕΤΡΩΝΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΠΛΑΙΣΙΟ Φ60 ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΝΑ 10 εκ.Φ20 ΚΑΙ 2 ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΣΩΛΗΝΕΣ Φ20 ΓΙΑ ΝΕΥΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
980.00
      1
980,00
       ΣΥΝΟΛΟ
980
ΦΠΑ 24%
235,20
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
1215,20
Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται
Προμήθεια υλικών
Κατασκευή
Αστάρωμα βαφής
Βαφή σε χρώμα ral
Τοποθέτηση
 Έχοντας υπόψη τα παραπάνω καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, να προσκομίσουν κλειστές οικονομικές προσφορές στα γραφεία του σχολείου Χείρωνος 53 Βόλος από Παρασκευή 26-03-2021 μέχρι την Τετάρτη   31-03-2021 και ώρα 10.00 π.μ. (επιτόπιος έλεγχος του χώρου κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας).
Πληροφορίες θα παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες από 08:30 έως 13:00 στο τηλέφωνο του Σχολείου 2421046996 κα ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΆΚΟΥ ΝΙΚΗ, Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου.
                                                                Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ του 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ                                                                                                                                          
                                                                               ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΆΚΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ 04-01         
 

Οι ICare4Eu πάνε.. Πανεπιστήμιο!

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος Teachers4Europe για το σχολικό έτος 2016-2017, της συνεργασίας Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια και του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία, οι Students 4 Europe, μαθητές του Γ3β τμήματος του 9ου Γυμνασίου Βόλου, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Πρέσβειρα του προγράμματος, κα Βάσω Βούλγαρη, ΠΕ20 και ΑΤ4Ε, επισκέφτηκαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο με τον κο Κώστα Μάγο, Επίκουρο Καθηγητή του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

11 14

Ο κ. Μάγος και οι φοιτητές του τμήματος υποδέχθηκαν ζεστά τους μαθητές και τους παρουσίασαν υλικό που είχαν ετοιμάσει στα πλαίσια του μαθήματος “Η Διαπολιτισμική Διάσταση στην Εκπαίδευση“. Ακολούθησε δημιουργικός διάλογος μεταξύ μαθητών και φοιτητών όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις. Η επίσκεψη αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για τους μαθητές, που για λίγο έζησαν τη καθημερινότητα της Πανεπιστημιακής ζωής.

Ευχαριστούμε τον κ. Μάγο για τη θερμή υποδοχή και για τη φιλοξενία.

1213

ICare4Eu: Διατροφή και Ευρώπη ? Η Μεσογειακή Διατροφή

ICare4Eu: Διατροφή και Ευρώπη ? Η Μεσογειακή Διατροφή

01Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος Teachers4Europe για το σχολικό έτος 2016-2017, της συνεργασίας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια, του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία, καθώς και της ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο συναντήθηκαν, για μία κοινή δράση, δύο σχολεία που ανήκουν στο Δίκτυο Τ4Ε: το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους Πρέσβεις του προγράμματος, κο Πασχάλη Δήμου, Διευθυντή και ΑΤ4Ε και κα Βάσω Βούλγαρη, ΠΕ20 και ΑΤ4Ε.
Θέμα της κοινή δράση: “ICare4Eu: Διατροφή και Ευρώπη ? Η Μεσογειακή Διατροφή.
Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2017, οι μαθητές του Α2 Τμήματος του 9ου Γυμνασίου Βόλου, υποδέχθηκαν τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και τους ενημέρωσαν για το θέμα, παρακολούθησαν μαζί τους ταινία που γύρισαν οι ίδιοι και έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια που επίσης κατασκεύασαν οι ίδιοι. Όλο το υλικό δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.

Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος μεγάλων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών που συμβαίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από διατροφικές διαταραχές που, κατά πάσα πιθανότητα, να συνεχιστούν και στην ενήλικη ζωή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκή Ένωσης που εκδόθηκε στις 18.12.2000 στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ανέλαβε την υποχρέωση να εξασφαλίσει μια διαρκώς στενότερη ένωση μεταξύ των λαών της Ευρώπης με το να μοιραστούν ένα ειρηνικό μέλλον θεμελιωμένο σε κοινές αξίες. Συγκεκριμένα, στα άρθρα 35 και 38 αναφέρονται: Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση σε θέματα υγείας και να απολαύει ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές. Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών δράσεων της Ένωσης εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου. Επιπλέον, οι πολιτικές της Ένωσης διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες σε ερευνητικό επίπεδο με σκοπό την αξιολόγηση του τρόπου ζωής των νέων και τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας. Η δημόσια υγεία είναι ένα από ο θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και που η ίδια επενδύει στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό πολιτικών προώθησης σωστών διατροφικών συνηθειών στους εφήβους. Παρατηρούνται λοιπόν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στους εφήβους όλων των χωρών. Σαν χώρα κατέχουμε θλιβερές πρωτιές στις παγκόσμιες κατατάξεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Το 2016, για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία. Ενώ τα ποσοστά στις ΗΠΑ αρχίζουν για πρώτη φορά να υποχωρούν, η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Για να δείτε το φυλλάδιο, κλικ Φυλλάδιο Διατροφής.

0203040506070809

Students 4 Europe

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, 10:30 πμ.

Students 4 Europe – Η Ευρώπη του σήμερα, η Ευρώπη του μέλλοντος

Inv

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στην Πανθεσσαλική Μαθητική Γιορτή αφιερωμένη στην Ευρώπη από τους Students 4 Europe, τους μαθητές της Θεσσαλίας που μιλούν για την Ευρώπη..

Το Δίκτυο Teachers4Europe Θεσσαλίας,
Σε συνεργασία με το ΠΤΠΕ και το ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνη: κα Μαρία Τσουβαλά)
Με τη στήριξη του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στηρίζουμε το Χαμόγελο του Παιδιού: Στο χώρο θα υπάρχει κουμπαράς του Χαμόγελου του Παιδιού.

18281062_233852387096710_1081929901_n

Συμμετέχουν τα σχολεία της Θεσσαλίας:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
6ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
10ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
23ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
28ο Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Λάρισας
Νηπιαγωγείο Καλαμακίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Κρανέας Ελασσόνας
2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου
4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
5ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου
21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
22ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου
30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου
44ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού
9ο Γυμνάσιο Βόλου
2ο Λύκειο Φαρσάλων
Μουσικό Λύκειο Βόλου
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

Για την αφίσα της εκδήλωσης κλικ εδώ.

Smil

Οι ICare4Eu και οι Give out a Smile στην Αθήνα!

Δράσεις προσφοράς κι ενημέρωσης σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου.

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 οι μαθητές των παιδαγωγικών ομάδων Teachers4Europe – ICare4Eu και Give out Smile του σχολείου μας και οι συνοδοί καθηγήτριές τους, κα Βάσω Βούλγαρη, εμψυχώτρια των δράσεων και Πρέσβειρα του Προγράμματος Teachers4Europe για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και κα Έφη Κεχαγιά, ταξίδεψαν στην Αθήνα και πέρασαν ένα διήμερο γεμάτο εμπειρίες.

DSCN6313

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, επισκεφθήκαμε το σπίτι φιλοξενίας παιδιών του Χαμόγελου του Παιδιού στο Μαρούσι, όπου και παραδώσαμε τα βιβλία, τα παιχνίδια και το υλικό που είχαμε συγκεντρώσει. Μας περίμενε η κα Χριστίνα Μποντίδα, το προσωπικό του σπιτιού και οι εθελοντές, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τη λειτουργία του Χαμόγελου του Παιδιού και ειδικότερα για τη λειτουργία του σπιτιού, στο οποίο προσφέρουν ένα ζεστό, οικογενειακό κλίμα στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Θαυμάσαμε την αγάπη και την προσφορά αυτών των ανθρώπων η οποία επεκτείνεται πέρα από την εξασφάλιση στέγης και την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών στη δημιουργία μιας ενωμένης, αγαπημένης οικογένειας: σε καμία περίπτωση δε θυμίζει ίδρυμα, αλλά μια ζεστή αγκαλιά!

Smile01

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 επισκεφθήκαμε τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Οι μαθητές συζήτησαν για τα ευρωπαϊκά θέματα με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άρη Περουλάκη και την κα. Χριστίνα Καραταΐδη. Η συζήτηση από απλή ενημέρωση κατέληξε να πιάσει θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης και προοπτικές της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο κ. Περουλάκης μεταξύ άλλων είπε: «Μπράβο στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς τους που τολμούν να τους φέρουν σε επαφή με τα μεγάλη ζητήματα της σύγχρονης εποχής». Στο τέλος, διανεμήθηκε υλικό στους μαθητές από τις κυρίες Αθηνά Δημητρίου και Δήμητρα Γεωργανά και ακολούθησε ελαφρύ γεύμα.

Europe01

Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά μνημεία, να γνωρίσουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, να περιπλανηθούν στα στενάκια της Πλάκας και να ζήσουν για λίγο τους ρυθμούς της πρωτεύουσας.

Vouli

H Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υ.Π.Ε.Θ., το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, έχει αναλάβει το σημαντικό έργο να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα έχουν την απαιτούμενη γνώση και ικανότητα να κοινωνούν στους μαθητές τους με τον κατάλληλο τρόπο θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών υποθέσεων, εξελίξεων και προοπτικών.

Η Εμψυχώτρια των δράσεων

Βάσω Βούλγαρη, ΠΕ20,

Ambassador Teacher4Europe Δ. Θεσσαλίας

Ημερίδα αφιερωμένη στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

 Teachers4Europe:

Ημερίδα αφιερωμένη στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Σήμερα, η ομάδα των Students4Europe Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας «ICare4Eu» του 9ου Γυμνασίου Βόλου, ο Διευθυντής του σχολείου, κος Νίκος Αγγελόπουλος και η Πρέσβειρα του προγράμματος για τα σχολεία της Δ.Ε. Θεσσαλίας και καθηγήτρια του σχολείου, κα Βάσω Βούλγαρη, φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, τους νέους Students4EuropeΜαγνησίας μαζί με τις εμψυχώτριες καθηγήτριές τους, υποψήφιες Teachers4Europe.

DSCN6217
9ο Γυμνάσιο Βόλου

Μας τίμησαν με την παρουσία τους η παιδαγωγική ομάδα Τ4Ε του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού με τις εμψυχώτριες, κα Μαίρη Μπουκώρου και κα Χαρούλα Μιχαλακοπούλου, όπως επίσης και η παιδαγωγική ομάδα Τ4Ε του Μουσικού Λυκείου Βόλου με την εμψυχώτρια, κα Χρυσούλα Μακρή.

DSCN6203
Μουσικό Λύκειο Βόλου

Οι τρεις ομάδες, 100 περίπου μαθητές, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή μεταξύ τους. Παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ από την κα Πηνελόπη Δάλλη, Διοικητική Συντονίστρια του ERASMUS+ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακολούθησε συζήτηση με την κα Δάλλη, η οποία έλυσε τις απορίες των μαθητών. Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του κου Σωκράτη Χρυσόμαλλου του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος και διένειμε υλικό στους μαθητές.

DSCN6197
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού

Ευχαριστούμε πολύ την κα Δάλλη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας μετέδωσε καθώς και τον κο Σωκράτη Χρυσόμαλλο και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διανομή του υλικού για τη συνεχή στήριξή του στο έργο μας.

DSCN6183
κα Πηνελόπη Δάλλη, Διοικητική Συντονίστρια του ERASMUS+ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα αλλεπάλληλα κύματα διεύρυνσης στην πραγματικότητα έχει εξ ολοκλήρου αλλάξει! Ο κόσμος γύρω μας γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκος. Τα προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Οι εξελίξεις επηρεάζουν και αλληλεπιδρούν στις σχέσεις και τα συμφέροντα των κυβερνήσεων. Όλα όσα συμβαίνουν στον σύγχρονο αλληλοεξαρτώμενο κόσμο επηρεάζουν άμεσα, και μερικές φορές απρόβλεπτα, τη ζωή των ανθρώπων.

DSCN6201
κος Σωκράτης Χρυσόμαλλος του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας

Το πρόγραμμα Teachers4Europe έχει σα στόχο την προσέγγιση την έννοια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη σημασία ανάδειξης των μαθητών σε αυριανούς ενεργούς πολίτες της Ευρώπης. Το Δίκτυο Τ4Ε διακρίνει ευαισθησία στα θέματα που αφορούν στη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία που προσφέρει ένα υγιές, ισότιμο, ασφαλές περιβάλλον στη σχολική κοινότητα, που σέβεται την πολιτισμική ταυτότητα όλων και όπου ο καθένας μπορεί να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την αυτοεικόνα του, τις ικανότητές του και την πολλαπλή του ταυτότητα.

DSCN6157

Για τον ιστότοπο του Erasmus+ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάντε κλικ εδώ.

Για να τη δημοσίευση στο e-thessalia.gr κάντε κλικ εδώ.

Για τη δημοσίευση στο taxydromos.gr κάντε κλικ εδώ.

Βάσω Βούλγαρη, ΠΕ20

ΑΤ4Ε Δ.Ε. Θεσσαλίας.

Η Εκδήλωση του Δικτύου T4E για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

WorldLangDay_FB

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ημερίδα με θέμα «Προσφυγικές ροές και διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα».

Καταξιωμένοι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το πλαίσιο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των προσφύγων – μεταναστών που διαβιούν στην ελλαδική επικράτεια και τέλος τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά.
Το δίκτυο Teachers4Europe έδωσε δυναμικά το παρόν, με την ευαισθησία που το διακρίνει στα θέματα που αφορούν τη συμβολή στη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία. Ενός σχολείου που προσφέρει ένα υγιές, ισότιμο, ασφαλές περιβάλλον στη σχολική κοινότητα. Ενός σχολείου που σέβεται την πολιτισμική ταυτότητα όλων και όπου ο καθένας μπορεί να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την αυτοεικόνα του, τις ικανότητές του και την πολλαπλή του ταυτότητα..

DSCN6091
Οι Teachers4Europe σε δράση..

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υπεύθυνη του οποίου είναι η κα Παπαδοπούλου Μαρία. Συνδιοργανωτές ήταν: το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Δίκτυο των Τ4Ε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Γραφείο Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο Υπεύθυνος είναι ο κ. Χανιωτάκης, η ΑΡΣΙΣ, η Ύπατη Αρμοστεία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα 16ο ? 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

vlcsnap-2017-02-18-22h18m55s163
Ο AT4E κος Πασχάλης Δήμου και ο κος Φίλιππος Κωσταντινίδης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών καθώς θεωρείται ότι χιλιάδες γλώσσες θα εξαφανιστούν τα επόμενα εκατό χρόνια.

vlcsnap-2017-02-18-22h15m56s155
Η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»

Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας, ο εκφραστής των σκέψεων, των ιδεών, των επιθυμιών και των συναισθημάτων μας, ο καθρέφτης της ψυχής μας. Η μητρική γλώσσα είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη γλώσσα που διδασκόμαστε. Σύμφωνα με μελέτες η πρώτη μας επαφή με τη γλώσσα είναι μέσα από τη μήτρα. Οι γλωσσολόγοι εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι όταν σταματά η χρησιμοποίηση μιας γλώσσας σε έναν τομέα, σταματά και η εξέλιξη της γλώσσας ως μέσον επικοινωνίας.

DSCN6080
Η κα Μαρίνα Μόγλη, Εκπαιδευτικός?Μέλος του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού ΠΤΠΕ

Η μητρική-εθνική γλώσσα για κάθε λαό είναι ουσιαστικά ο κόσμος του, η σκέψη του, ο ίδιος ο εαυτός του, εκφράζει, αποδίδει και ταυτίζεται με τον εθνικό πολιτισμό. Παράλληλα, στενή σχέση αλληλεξάρτησης υπάρχει ανάμεσα στο πολιτισμικό επίπεδο του κάθε λαού και του επιπέδου της εθνικής του γλώσσας. Όσο ανώτερο και πλουσιότερο πολιτισμό αναπτύσσει ένας λαός, όσο ένας λαός προχωρεί στην επιστήμη και την παιδεία, όσο προοδεύει στους τομείς της οργάνωσης της κοινωνίας, της πολιτείας και της οικονομίας, τόσο πλουσιότερη, δυναμικότερη και εκφραστικότερη είναι και η γλώσσα του.

DSCN6068
Η κα Αριάδνη Φωτεινή Στέλλου, εκπαιδευτικός, Πρέσβειρα του Πανεπιστημίου Σαλαμάνκα

Η έκφραση «μητρική γλώσσα» εμφανίζεται για πρώτη φορά τον VI ή XII αιώνα από τους μοναχούς του Αββαείου του Gorze (που δέχονταν πιέσεις από τους μοναχούς του ρομανικού Αββαείου του Cluny) για να δικαιολογήσουν τη χρήση της φραγκικής διαλέκτου στα κηρύγματά τους. «Από τα λίγα που γνωρίζουμε επικαλούνταν δύο τουλάχιστον επιχειρήματα. Το πρώτο ήταν ότι τα φράγκικα ήταν η γλώσσα που μιλούσαν οι γυναίκες ακόμα και σε περιοχές όπου οι άνδρες είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τη κοινή ρομανική διάλεκτο. Το δεύτερο ότι ήταν η επίσημη γλώσσα της Εκκλησίας.»

DSCN6095
Οι AT4E Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, Βάσω Βούλγαρη, Πασχάλης Δήμου και ο κος Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Για τη δημοσίευση στο www.ert.gr κάντε κλικ εδώ.

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017
Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 
με θέμα: «Προσφυγικές ροές και διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα» 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 17/2/2017 και ώρα 18.30 με 21.00, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, αμφιθέατρο «Σαράτσης», ημερίδα με θέμα «Προσφυγικές ροές και διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα».
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο/-η και θα δοθεί βεβαίωση για την παρακολούθησή της.
Η ημερίδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνη κα Παπαδοπούλου Μαρία). Συνδιοργανωτές το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Δίκτυο των Τ4Ε Αθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας και Βθμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, το Γραφείο Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνος κ. Χανιωτάκης), η ΑΡΣΙΣ, η Ύπατη Αρμοστεία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, τα 16ο ? 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Στις 21 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Σκοπός της είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και η διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού. Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO. Στο Μπανγκλαντές είναι επίσημη αργία.

Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών χωρίς γραπτή παράδοση και επίσημη αναγνώριση στα κράτη όπου ομιλούνται.

WorldLanguageDayMother_Language_Day

Mother_Language_Day_Program

Mother_Language_Day_Leaflet

Η Εκδήλωση του Δικτύου Τ4Ε για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

Η Εκδήλωση του Δικτύου Τ4Ε για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Teachers4Europe Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν: η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, η Ύπατη Αρμοστεία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το 16ο & το 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου κι το 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Συμμετείχαν:

O AT4E Πασχάλης Δήμου και η ΑΤ4Ε Ευτυχία Πλακαρού, εισήγηση με θέμα «Το Δίκτυο Τ4Ε και οι Προσεγγίσεις του Μεταναστευτικού Φαινομένου στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων».

Η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Έδρα Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Έρευνα και Καινοτομία, εισήγηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική. Μία αποτίμηση».

Το Μικτό Εργαστήρι Μουσικής και Ψυχοσυναισθηματικής Ανάπτυξης (ΜΕΜΨΑ), με συντονίστριες τις κυρίες Ζωή Φωτοπούλου & Θεοδώρα Τζεράχογλου, παρουσίασαν μαζί με τα παιδιά το βιβλίο του Ν. Ανδρικόπουλου “Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους” σε μία …πειραγμένη μορφή, χριστουγεννιάτικη!!!

Η Τ4Ε Βίκη Φουντούλη, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11), παρουσίασε τη βραβευμένη ταινία που δημιούργησε με τους μαθητές της “Χαμένες φωλιές… Χαμένες πατρίδες”.

Η κα Μαγδαληνή ΒίτσουΣυντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, εισήγηση με θέμα «Η περίπτωση της Μαγνησίας»

Ο κ. Αργύριος Μπίρης, ψυχολόγος και ο κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος, διευθυντής Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, εισήγηση και παρουσίαση της ταινίας που δημιούργησαν με τους μαθητές τους «Η χρήση μίας αυτοσχέδιας ταινίας ως εκπαιδευτικό υλικό αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Ο κ. Γεώργιος Βαλής, Διευθυντής 9ου Δημ. Σχ. Νέας Ιωνίας, εισήγηση με θέμα «Σκέψεις και Προτάσεις για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

Η ΑΤ4Ε Βασιλική Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής (ΠΕ20), εισήγηση και παρουσίαση του δρώμενου «ICare4Eu: Imagine» από την ομάδα Students4Europe του 9ου Γυμνασίου Βόλου “ICare4EU“: Παπαμαργαρίτη Αλεξάνδρα, Πούλιου Αναστασία, Σάλιαρη -Δημητριάδη Ανδρονίκη – Άννα, Συρταριώτης Κωνσταντίνος – Μάριος, Τερλιγκάκης Ευθύμιος, Τόκα Ραφαέλα – Ειρήνη, Χατζηκυριάκου Γεωργία και Χούμπλης Αναστάσιος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν από γονείς και μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας εδέσματα από τις χώρες καταγωγής τους.

Την εκδήλωση συντόνισε η ΑΤ4Ε Ευτυχία Πλακαρούεκπαιδευτικός 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Η βιντεοσκόπηση και η επεξεργασία του ψηφιακού υλικού έγινε από τον Δημήτριο Κλειδωνάρη, μαθητή του 6ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016, 18:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Συγκροτήματος Μουρτζούκου.

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-final

Μια σημαντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης από τις 18.00 έως και τις 20.30.

Σημαντικοί φορείς, όπως το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Τ4Ε Πρωτοβάθμιας Μαγνησίας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Ύπατη Αρμοστεία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Μαγνησίας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου και τα 16ο & 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου σε μια ανοιχτή παρουσίαση προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο για να διαφωτίσουν και να ευαισθητοποιήσουν μαζί το κοινό για το φαινόμενο της μετανάστευσης και τις διάφορες πτυχές του φαινομένου με σκοπό την αύξηση της διαπολιτισμικής κατανόησης. Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Η ημερομηνία αυτή υιοθετήθηκε το 1990 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές ζουν εκτός της πατρίδας τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την εστία τους με στόχο την αναζήτηση εργασίας ή μιας καλύτερης ζωής παγκοσμίως βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, αναμένεται να αγγίξει τα 405 εκατομμύρια μέχρι το 2050, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Γι? αυτούς τους λόγους, σε συνδυασμό με την έξαρση της Προσφυγικής Κρίσης ο φετινός εορτασμός του Δικτύου των Τ4Ε και των υπολοίπων συνδιοργανωτών για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης είναι μια ημέρα αλληλεγγύης με τους ανθρώπους που, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και άλλες κρίσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις χώρες τους.

Κλικ εδώ για τη δημοσίευση στην e-thessalia.