Χειμωνιάτικη σοδειά 2021-2022

 

Μέρος της χειμωνιάτικης σοδειάς. Σε λίγο θα ετοιμαστούμε για να φυτέψουμε τα καλοκαιρινά φυτά!

Χειμερινή καλλιέργεια (Οκτώβριος 2021)

 

Η χειμερινή καλλιέργεια του κήπου μας ξεκίνησε με σπορά και φύτεμα τον Οκτώβριο του 2021. Λάχανα, μπρόκολα, μαρούλια, κρεμμυδάκια και αρωματικά φυτά. 

Πλησιάζει ο καιρός που θα φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας…

 

17-5-21  ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Οι Αειφόροι μαθητές του 9ου Γυμνάσιου Βόλου καλλιεργούν στον κήπο τους στα διαλείμματα. Χαίρονται, ενδιαφέρονται, συνεργάζονται ,γελούν, παίζουν, σέβονται ο ένας τον άλλον. Αγαπούν και φροντίζουν τον κήπο τους αλλά μαθαίνουν μέσα σε αυτόν για την καλλιέργεια των λαχανικών τους. Σήμερα φυτέψαμε ντομάτες, πιπεριές μελιτζάνες, αγγουράκια και πολλά αρωματικά φυτά..

Μπράβο παιδιά δεν καλλιεργείτε μόνο λαχανικά αλλά και αξίες, είστε πραγματικά Ενεργοί πολίτες και μαθαίνετε μέσα από αυτές τις βιωματικές δράσεις..

 

3

ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΣΕ ΔΡΆΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΡΆΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

17-5-21

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ

Λαχανόκηπος στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου – 07/06/2020

Το Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου, ακόμη κ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, συνεχίζει τις βιωματικές δράσεις με τους μαθητές να συμμετέχουν, ενεργά, να ενδιαφέρονται, να ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, φυσικά τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για να είμαστε πάντα ασφαλείς . Μετά από 2 μήνες καραντίνας ο κήπος είχε γεμίσει αγριόχορτα κ το γκαζόν μεγάλωσε. Ξεχορταριάσαμε τον λαχανόκηπο κ αφήσαμε μόνο τα 2 παρτέρια των λαχανικών της έρευνας μας κ κουρέψαμε το γκαζόν με το δικό μας χορτοκοπτικό μηχάνημα που βοήθησαν πολλοί μαθητές . Βάψαμε κ τον τοίχο έξω από το γραφείο των καθηγητών. Ένας γονέας ο κος Νίκος, μας έφτιαξε το μεταλλικό κουτί με κλειδαριά, για να βάλουμε το φίλτρο νερού για να καλυτερευσούμε την ποιότητα του πόσιμου νερού των μαθητών μας. Στο σχολείο μας “Όλοι νοιαζόμαστε όλοι συμμετέχουμε” ..Αυτή είναι η φιλοσοφία του Αειφόρου σχολείου. Σημαντική Βοήθεια ο κος Κώστας, ο κος Γιάννης κ ο κος Τάκης κ τους ευχαριστούμε.

Μπράβο παιδιά!

 

[metaslider id=”1239″]

Λαχανόκηπος με τα όλα του στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Για τη συγκομιδή της πρώτης τους… σοδειάς ετοιμάζονται οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, που ξεκίνησαν ήδη από την περσινή σχολική χρονιά τη δημιουργία του σχολικού λαχανόκηπου στο προαύλιο του σχολείου τους. Δεν είναι ένας συνηθισμένος λαχανόκηπος. Ανάμεσα σε γνωστά λαχανικά συμπεριλαμβάνεται κι ένα που δεν κυκλοφορεί καν στην Ελλάδα, το kale, διαθέτει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, το χώμα εμπλουτίστηκε με ζεόλιθο, ενώ σε μία γωνία του έχει δημιουργηθεί και αυτοσχέδιος κομποστοποιητής! Οι μαθητές μάλιστα ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Δουλεύουν πάνω σε ένα σύστημα αισθητήρων μέσω του οποίου θα μετριέται η υγρασία του χώματος και όταν διαπιστώνεται ότι είναι στεγνό θα ενεργοποιείται άμεσα το σύστημα αυτόματου ποτίσματος.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Η δημιουργία του λαχανόκηπου ήταν ένα όνειρο για το σχολείο σύμφωνα με τη διευθύντρια, Νίκη Χατζηκυριάκου. «Οπου υπάρχει ένας κήπος είναι κι ένα σχολείο», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου για το σκεπτικό της δράσης που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος, οπότε και δημιουργήθηκε ο χώρος που θα λειτουργούσε ως λαχανόκηπος. Ψυχή του κήπου όπως είπε είναι ο υποδιευθυντής του σχολείου Κ. Καλαντζής.
Τον περασμένο Ιούλιο έγινε η περίφραξη και από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η καλλιέργεια των φυτών, κρεμμυδάκια, μπρόκολα, σπανάκια και μαρούλια αποτελούν τον λαχανόκηπο και ανάμεσα σε αυτά και το kale ένα λαχανικό που κυκλοφορεί στην Αμερική και το οποίο έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.
«Μας το έδωσε η μητέρα ενός παιδιού και το καλλιεργούμε για να μυήσουμε τους μαθητές σε ένα νέο λαχανικό που πρόκειται να έρθει και στην ελληνική αγορά. Το δοκιμάσαμε μάλιστα και σε σαλάτα», σημείωσε η διευθύντρια.
Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές ετοιμάζονται να κάνουν συγκομιδή. Όλα τα παιδιά θα φέρουν μαζί τους από ένα σάντουιτς και μέσα σε αυτό θα προσθέσουν μαρούλι από τον δικό τους κήπο, ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου.
Με χρήση ζεόλιθου
Το χώμα του λαχανόκηπου εμπλουτίστηκε με ζεόλιθο ένα υλικό σύμφωνα με τον μαθητή της β’ γυμνασίου και από τους πρωτεργάτες του λαχανόκηπου, Γιώργο Χαδούλη, χρησιμοποιείται στις ρίζες των φυτών για να αυξήσει την παραγωγή και να αναβαθμίσει την ποιότητα. «Ηταν μία καινούργια γνώση που απέκτησα», παραδέχεται ο μαθητής που έχει εμπειρία στην καλλιέργεια λαχανικών από την οικογένειά του. «Ενιωσα χαρούμενος που συνέβαλα σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω του λαχανόκηπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση κι άλλα παιδιά», ανέφερε ο Γιώργος Χαδούλης.
Πλέον οι μαθητές έχουν τη δική τους πράσινη γωνιά. «Ενιωσα πολύ ωραία γιατί το πράσινο μέσα στην πόλη, μέσα στο τσιμέντο, είναι πολύ όμορφο, μας δίνει περισσότερο οξυγόνο, μας δίνει ομορφιά στο σχολείο και τα παιδιά που δεν ήξεραν δείχνουν ενδιαφέρον και μαθαίνουν», είπε από την πλευρά του ο μαθητής της β’ τάξης, Θοδωρής Δελημήτης.
«Ομορφαίνουμε το σχολείο μας. Καλλιεργούμε το μέλλον μας. Και θέλουμε περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον λαχανόκηπο», επεσήμανε εξάλλου η μαθήτρια της β’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Παρασκευή Βούλγαρη.
Αυτόματο πότισμα και αυτοσχέδιος κομποστοποιητής
Ο λαχανόκηπος διαθέτει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αλλά και έναν αυτοσχέδιο… κομποστοποιητή. «Επιλέξαμε μία μικρή γωνιά όπου εναποθέτουμε οργανικά υλικά για να δημιουργήσουμε χώμα που θα έχει θρεπτικές ιδιότητες. Διαλύονται σιγά – σιγά και πριν το Πάσχα θα έχουμε χώμα – κομπόστ», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το σχολείο ως μέλος του OSOS (Open School for Open Society) συμμετέχει σε πρόγραμμα steam powering of youth στο πλαίσιο του οποίου επεξεργάζονται καινοτόμες δράσεις. «Κάνουμε με τα παιδιά μικρά κυκλωματάκια, ολογράμματα, βλέπουμε virtual reality. Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε προγράμματα με αισθητήρες ώστε όταν το χώμα είναι στεγνό να ανοίγει αυτόματα το νερό για το πότισμα», εξηγεί η ίδια.
Και κήπος…
Ακριβώς δίπλα στον λαχανόκηπο οι μαθητές με την πολύτιμη βοήθεια από τον Δήμο Βόλου δημιουργούν και δεύτερη πράσινη γωνιά. Πρόκειται για έναν κήπο στον οποίο μπήκε χλοοτάπητας και σύντομα θα εμπλουτιστεί με καλλωπιστικά φυτά αλλά και παγκάκια ώστε οι μαθητές να έχουν στα διαλείμματα των μαθημάτων ένα πράσινο στέκι ξεκούρασης.

 

[metaslider id=”1195″]

Κηπευτικά για τρίτη χρονιά στον σχολικό λαχανόκηπο του 9ου Γυμνάσιου Βόλου - e-thessalia.gr
E-THESSALIA.GR
Κηπευτικά για τρίτη χρονιά στον σχολικό λαχανόκηπο του 9ου Γυμνάσιου Βόλου – e-thessalia.gr
Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, λάχανα, κρεμμύδια και άλλα κηπευτικά είδη έχουν φυτευτεί για τρίτη συνεχή χειμωνιάτικη περίοδο στον λαχανόκηπο του 9ου …

Αειφορικές δράσεις

 

Όλοι συμμετέχουμε γιατί όλοι νοιαζόμαστε. Όλη την εβδομάδα έγιναν πολλές δράσεις με τους μαθητές μας, τους καθηγητές, τους γονείς και τον Δήμο. Βάψαμε τοίχους, δώσαμε χρώμα στο απρόσωπο, ψυχρό συμπαγές, γκρι τσιμεντένιο προαύλιο για να γίνει χαρούμενο, ευχάριστο και φιλικό σε όλους μας. Φυτέψαμε περίπου 100 λουλούδια, φυτά, δενδράκια, όπως τριανταφυλλιές, πανσέδες, κυκλάμινα, κρινάκια κα. Σε 15 ημέρες θα είναι υπέροχος ο ανθόκηπος.

Βάλαμε την σημαία του Αειφόρου σχολείου χτες το απόγευμα με την βοήθεια του συλλόγου γονέων και τους ευχαριστούμε πολύ για την άψογη συνεργασία που έχουμε.


Οι χώροι μας έγιναν υπέροχοι. Ευχαριστούμε πολύ και την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βόλου. Σήμερα ημέρα των Τριών Ιεραρχών, μεγάλη γιορτή της Παιδείας, μετά την γιορτή μας κόψαμε την πίτα μας και μοιράσαμε στους μαθητές άρτους.

Και συνεχίζουμε με άλλες δράσεις…

 

 

 
 

15-9-19

 Και συνεχίζουμε με πολύ όρεξη για πολλές καινοτόμες δράσεις.. Όλοι μαζί, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, καθηγητές, γονείς, φίλοι του σχολείου. Είναι αγάπη, όνειρο ζωής μα πάνω από όλα συλλογική δουλειά..

Παραγωγή κομπόστ στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου - e-thessalia.gr

E-THESSALIA.GR
Παραγωγή κομπόστ στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου – e-thessalia.gr
Για νέες δράσεις, όπως την παραγωγή κομπόστ, την ανακύκλωση, τα φωτοβολταϊκά, τα γκράφιτι προετοιμάζεται για τη νέα σχολική χρονιά το …

Λαχανόκηπος στο 9o Γυμνάσιο Βόλου – 01/02/2019

 Ο κήπος μας με τα λαχανικά του, που κάθε μέρα αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. 100% βιολογικά λαχανικά.. Σε λίγο θα γίνει η συγκομιδή από τους μαθητές μας.. Φυτέψαμε κι ένα νέο φυτό και ο λόγος περί του κέιλ (kale), κοντινού συγγενή του άγριου λάχανου, που έχει τρυπώσει μέσα σ? όλες τις κουζίνες, τα μενού των εστιατορίων, γι αυτό έχουν γραφτεί εκατοντάδες συνταγές και βιβλία μαγειρικής, έχουν γίνει τηλεοπτικές εκπομπές, σελέμπριτι, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου.. Περιμένουμε να το δοκιμάσουμε.. ΚΑΛΌ ΜΉΝΑ…

01

02

03

04

05

12 Νοεμβρίου 2018
Φάση Δ’
Αφού ανακατέψαμε φυλλόχωμα με τύρφη και χώμα που μας έφερε η Υπηρεσία Πρασίνου με τον Αντιδήμαρχο κ. Μαλαματίνη Αποστόλη και τον ευχαριστούμε, ξεκίνησε το φύτεμα. Βάλαμε και αυτόματο πότισμα υπό την επίβλεψη και κατασκευή του Υποδιευθυντή μας κ. Καλατζή Κώστα.. Άρχισε με το φύτεμα των λαχανικών μαρούλια, μπρόκολα, λάχανα, κρεμμύδια, παντζάρια, κουκιά, αρακάς, σέλινο, μαϊντανός, δυόσμος και πολλά ακόμη. Μετά βγήκαμε κι έξω από τον λαχανόκηπο και φυτέψαμε πολλά λουλούδια για να ομορφύνουμε περισσότερο την αυλή μας. Σκάψαμε, ιδρώσαμε, γελάσαμε, παίξαμε, διασκεδάσαμε, συμμετείχαν πολλά παιδιά, κι όλα ήθελαν να βοηθήσουν.. Αυτός ήταν και ο στόχος συμμετοχή όλων γιατί το σύνθημα είναι «όλοι μπορούμε όλοι συμμετέχουμε». Έτσι σιγά σιγά θα χτίσουμε το ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΊΟ… ΜΠΡΆΒΟ σε όλους μαθητές και καθηγητές.. Αναμένουμε την ανάπτυξη των φυτών μας… Σας αγαπώ πολύ..
20 Οκτωβρίου 2018
Φάση Γ’
Συνεχίζοντας την τελειοποίηση του λαχανόκηπου μας, γιατί μας αρέσει και το αισθητικό κομμάτι, για να μαθαίνουν οι μαθητές μας και στο όμορφο και το καλαίσθητο.
Χτες, Παρασκευή 19/10, μετά το σχολείο φέραμε πλάκες Πηλίου και φυλλόχωμα και ευχαριστούμε τον Υποδιευθυντή του σχολείου που τα έφερε με το δικό του τρέιλερ.. Όπως βλέπετε σε αυτό το σχολείο όλοι κάτι κάνουν.. Συμμετέχουν και οι γονείς που μας έκαναν δώρο τα εργαλεία κηπουρικής.. Μέχρι και καθηγητές με 35 χρόνια υπηρεσίας βοήθησαν στην τοποθέτηση των πλακών.. Οι μαθητές μας δεν μπορώ να σας περιγράψω, μάλωναν ποιος να μεταφέρει μία πλάκα.. Βάλαμε φρέσκο φυλλόχωμα κι έμεινε η τελευταία φάση των σπόρων και των λαχανικών μας που θα συμμετέχει όλη η μαθητική κοινότητα τις επόμενες ημέρες και θα φυτέψουν από ένα λαχανικό και θα κάνουμε στην συνέχεια έρευνα πεδίου. Κι όπως λέει κι ο φίλος μου Νεκτάριος από το Ρέθυμνο: «ΌΠΟΥ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΣΧΟΛΕΊΟ».. Μπράβο αγαπημένοι μου μαθητές και καθηγητές.

01

02

03

04

05

06

07

13 Οκτωβρίου 2018
Φάση Β’
Σάββατο 13 Οκτωβρίου διαμορφώνουμε το κήπο του σχολείο.. Φρεζάρουμε το χώμα για να ξεκινήσουμε με τους μαθητές μας τις καλλιέργειες.. Το σχολείο μας υπό εξέλιξη Αειφόρο, ανοιχτό στην κοινωνία, έχουμε την βοήθεια και υποστήριξη του κο. Κώστα σύζυγο πρώην καθηγήτριας του σχολείου μας, ο οποίος έφερε το μηχάνημα για το φρεζάρισμα και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας βάψαμε τα ξύλα, τα ντύσαμε με γεωύφασμα κ τα συναρμολογήσαμε σε παραλληλόγραμμα με την βοήθεια του υποδιευθυντή μας κ. Καλατζή, των μαθητών μας και άλλων καθηγητών του κ. Τσαρτσάλη, και του π. Αμβρόσιου. Η χαρά των παιδιών μας/μαθητών μας μεγάλη, ενθουσιασμένοι για την δημιουργία των ξύλινων παρτεριών.. Ελπίζουμε ο Δήμος να μας προμηθεύσει με επιπλέον χώμα και τύρφη.. Και υπάρχει και συνέχεια. σε λίγες μέρες.

01

02

03

04

05

 

Σχολική χρονιά 2017-2018
Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου αποφάσισε να διαμορφώσει και δώσει χρώμα στον προαύλιο χώρο.
Επέλεξε λοιπόν μια αδιαμόρφωτη γωνιά της σχολικής αυλής και πρότεινε να γίνει εκεί ο λαχανόκηπος.
Παρακολουθείστε μαζί μας τη διαδρομή κατασκευής του.
Ανυπομονούμε να δρέψουμε τους πρώτους καρπούς..
2 Ιουλίου 2018
Φάση Α’
Με το τέλος της σχολικής χρονιάς ένας κήπος έλαβε σάρκα κ οστά.. κουραστήκαμε αλλά τα καταφέραμε. Αύριο έχουμε ραντεβού με τον υδραυλικό για την βρύση, την Τέταρτη θα βάλουμε φρέσκο χώμα και από Σεπτέμβριο με τους μαθητές μας ξεκινάμε δυναμικά με τον λαχανόκηπο μας… Τον Λαχανόκηπο του 9ου Γυμνασίου Βόλου.. παιδιά ξεκουραστείτε και ετοιμαστείτε.
Από την Διευθύντρια κ το σύλλογο καθηγητών του σχολείου μας καλό καλοκαίρι σε όλους μαθητές, καθηγητές, γονείς, φίλους.. τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβριο ..
01

02

03

04

 05

06

07

08