Αρχείο κατηγορίας Κήπος

Δημιουργικά διαλείμματα

Δημιουργικά διαλείμματα – Άνοιξη 2023

 

Δημιουργικά διαλείμματα στις 25 Απριλίου 2023, στο Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Καθαρίζουμε τον λαχανόκηπό μας και κουρεύουμε το γκαζόν.

 

Φυτέψαμε μια ελιά και μια μανταρινιά για να τρώνε οι μαθητές, αύριο θα φυτέψουμε τα λαχανικά μας.

Είναι η τελευταία καλλιέργεια λαχανικών για μένα ως Διευθύντρια, στο Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Μπράβο στα Αειφόρα παιδάκια μου, στους καθηγητές και στην αγαπημένη μου κα Μηλίτσα που καθαρίζει το σχολείο μας.

Τις επόμενες μέρες φυτέψαμε λαχανικά για το καλοκαιράκι όπως διάφορα είδη ντομάτας, πιπεριές, κολοκυθιές, αγγουριές, μελιτζάνες με ενθουσιασμό, χαρά, γέλιο και ευχαρίστηση.

Υπερήφανη για το σχολείο μου, το Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου, και τους αγαπημένους μου μαθητές που καθημερινά με εκπλήσσουν με την αγάπη τους και την φιλοπεριβαλλοντική τους συμπεριφορά.

Καλή σοδειά παιδιά μου.

Δράσεις των μαθητών του σχολείου

Δράσεις των μαθητών του 9ου Γυμνασίου Βόλου σε ομίλους και κήπο

 

Ο Όμιλος του Αειφόρου 9ου Γυμνασίου Βόλου “Εκπαιδεύομαι και μαθαίνω την Αειφορία και Αειφόρο Ανάπτυξη” στην συνάντησή μας κάθε Πέμπτη στις 2 μ.μ., ασχολείται με πολλά θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία μέσα από βιωματικά δρώμενα πέρα από το θεωρητικό μάθημα. Είχαμε των χαρά να φιλοξενούμε τη δασκάλα Σοφία Παπασταύρου που μας έδειξε πώς κατασκευάζουμε κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά. Κατασκευάσαμε όλοι οι 8 μαθητές μου, σκουλαρίκια από κάψουλες Nespresso για να τα κάνουν δώρο στην μητέρα τους. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τους μαθητές μας να καταλάβουν την έννοια της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία για τη βοήθειά της που για 2 ώρες ήταν μαζί μας και έδειχνε τον τρόπο της δημιουργίας κοσμημάτων.

Οι μαθητές επίσης, καθαρίζουν την αυλή του σχολείου τους, περιποιούνται τον κήπο τους και την είσοδο του σχολείου τους φυτεύοντας στις γλάστρες καινούρια φυτά. Μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση και να θέλουν να ζουν σε ένα όμορφο περιβάλλον. Ευχαριστούμε και τον κο Χρόνη, από τον σύλλογο γονέων για τα φυτά και τα λουλούδια που πρόσφερε στο σχολείο μας. Μπράβο παιδιά πολύ καλή δουλειά.

Δημιουργικά διαλείμματα

Δημιουργικά διαλείμματα

 

Τα δημιουργικά διαλλείματα για τους μαθητές μας συνεχίζονται και το Μάιο με τη φύτευση των καλοκαιρινών φυτών, όπως ντομάτες, ντοματάκια, διάφορα είδη πιπεριάς και μελιτζάνες 

καθώς και την φύτευση καλλωπιστικών φυτών όπως τριανταφυλλιές, σαρδέλες, βασιλικούς, πετούνιες και άλλα.

 

 

Δημιουργικά διαλείμματα

Δημιουργικά διαλείμματα

Δημιουργικά διαλείμματα την Τρίτη 4-4-22 στο σχολείο μας. Οι μαθητές σε συνεργασία με καθηγητές ξεχορτάριασαν τον κήπο και κούρεψαν το γκαζόν.

Την άλλη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τον λαχανόκηπο για να φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας φυτά.

Μπράβο παιδιά. Ωραία δουλειά κάνατε.
 
 
 

Χειμερινά λαχανικά

Χειμερινή καλλιέργεια (Οκτώβριος 2021)

 

Η χειμερινή καλλιέργεια του κήπου μας ξεκίνησε με σπορά και φύτεμα τον Οκτώβριο του 2021. Λάχανα, μπρόκολα, μαρούλια, κρεμμυδάκια και αρωματικά φυτά. 

Πλησιάζει ο καιρός που θα φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας…

 

ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΑΣ

17-5-21  ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Οι Αειφόροι μαθητές του 9ου Γυμνάσιου Βόλου καλλιεργούν στον κήπο τους στα διαλείμματα. Χαίρονται, ενδιαφέρονται, συνεργάζονται ,γελούν, παίζουν, σέβονται ο ένας τον άλλον. Αγαπούν και φροντίζουν τον κήπο τους αλλά μαθαίνουν μέσα σε αυτόν για την καλλιέργεια των λαχανικών τους. Σήμερα φυτέψαμε ντομάτες, πιπεριές μελιτζάνες, αγγουράκια και πολλά αρωματικά φυτά..

Μπράβο παιδιά δεν καλλιεργείτε μόνο λαχανικά αλλά και αξίες, είστε πραγματικά Ενεργοί πολίτες και μαθαίνετε μέσα από αυτές τις βιωματικές δράσεις..

 

3

ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΣΕ ΔΡΆΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΡΆΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

17-5-21

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΩΝ

Λαχανόκηπος στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου – 07/06/2020

Λαχανόκηπος στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου – 07/06/2020

Το Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου, ακόμη κ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, συνεχίζει τις βιωματικές δράσεις με τους μαθητές να συμμετέχουν, ενεργά, να ενδιαφέρονται, να ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, φυσικά τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για να είμαστε πάντα ασφαλείς . Μετά από 2 μήνες καραντίνας ο κήπος είχε γεμίσει αγριόχορτα κ το γκαζόν μεγάλωσε. Ξεχορταριάσαμε τον λαχανόκηπο κ αφήσαμε μόνο τα 2 παρτέρια των λαχανικών της έρευνας μας κ κουρέψαμε το γκαζόν με το δικό μας χορτοκοπτικό μηχάνημα που βοήθησαν πολλοί μαθητές . Βάψαμε κ τον τοίχο έξω από το γραφείο των καθηγητών. Ένας γονέας ο κος Νίκος, μας έφτιαξε το μεταλλικό κουτί με κλειδαριά, για να βάλουμε το φίλτρο νερού για να καλυτερευσούμε την ποιότητα του πόσιμου νερού των μαθητών μας. Στο σχολείο μας “Όλοι νοιαζόμαστε όλοι συμμετέχουμε” ..Αυτή είναι η φιλοσοφία του Αειφόρου σχολείου. Σημαντική Βοήθεια ο κος Κώστας, ο κος Γιάννης κ ο κος Τάκης κ τους ευχαριστούμε.

Μπράβο παιδιά!

 

[metaslider id=”1239″]

Λαχανόκηπος με τα όλα του στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου -16/03/2019

Λαχανόκηπος με τα όλα του στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Για τη συγκομιδή της πρώτης τους… σοδειάς ετοιμάζονται οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, που ξεκίνησαν ήδη από την περσινή σχολική χρονιά τη δημιουργία του σχολικού λαχανόκηπου στο προαύλιο του σχολείου τους. Δεν είναι ένας συνηθισμένος λαχανόκηπος. Ανάμεσα σε γνωστά λαχανικά συμπεριλαμβάνεται κι ένα που δεν κυκλοφορεί καν στην Ελλάδα, το kale, διαθέτει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, το χώμα εμπλουτίστηκε με ζεόλιθο, ενώ σε μία γωνία του έχει δημιουργηθεί και αυτοσχέδιος κομποστοποιητής! Οι μαθητές μάλιστα ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Δουλεύουν πάνω σε ένα σύστημα αισθητήρων μέσω του οποίου θα μετριέται η υγρασία του χώματος και όταν διαπιστώνεται ότι είναι στεγνό θα ενεργοποιείται άμεσα το σύστημα αυτόματου ποτίσματος.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Η δημιουργία του λαχανόκηπου ήταν ένα όνειρο για το σχολείο σύμφωνα με τη διευθύντρια, Νίκη Χατζηκυριάκου. «Οπου υπάρχει ένας κήπος είναι κι ένα σχολείο», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου για το σκεπτικό της δράσης που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος, οπότε και δημιουργήθηκε ο χώρος που θα λειτουργούσε ως λαχανόκηπος. Ψυχή του κήπου όπως είπε είναι ο υποδιευθυντής του σχολείου Κ. Καλαντζής.
Τον περασμένο Ιούλιο έγινε η περίφραξη και από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η καλλιέργεια των φυτών, κρεμμυδάκια, μπρόκολα, σπανάκια και μαρούλια αποτελούν τον λαχανόκηπο και ανάμεσα σε αυτά και το kale ένα λαχανικό που κυκλοφορεί στην Αμερική και το οποίο έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.
«Μας το έδωσε η μητέρα ενός παιδιού και το καλλιεργούμε για να μυήσουμε τους μαθητές σε ένα νέο λαχανικό που πρόκειται να έρθει και στην ελληνική αγορά. Το δοκιμάσαμε μάλιστα και σε σαλάτα», σημείωσε η διευθύντρια.
Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές ετοιμάζονται να κάνουν συγκομιδή. Όλα τα παιδιά θα φέρουν μαζί τους από ένα σάντουιτς και μέσα σε αυτό θα προσθέσουν μαρούλι από τον δικό τους κήπο, ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου.
Με χρήση ζεόλιθου
Το χώμα του λαχανόκηπου εμπλουτίστηκε με ζεόλιθο ένα υλικό σύμφωνα με τον μαθητή της β’ γυμνασίου και από τους πρωτεργάτες του λαχανόκηπου, Γιώργο Χαδούλη, χρησιμοποιείται στις ρίζες των φυτών για να αυξήσει την παραγωγή και να αναβαθμίσει την ποιότητα. «Ηταν μία καινούργια γνώση που απέκτησα», παραδέχεται ο μαθητής που έχει εμπειρία στην καλλιέργεια λαχανικών από την οικογένειά του. «Ενιωσα χαρούμενος που συνέβαλα σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω του λαχανόκηπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση κι άλλα παιδιά», ανέφερε ο Γιώργος Χαδούλης.
Πλέον οι μαθητές έχουν τη δική τους πράσινη γωνιά. «Ενιωσα πολύ ωραία γιατί το πράσινο μέσα στην πόλη, μέσα στο τσιμέντο, είναι πολύ όμορφο, μας δίνει περισσότερο οξυγόνο, μας δίνει ομορφιά στο σχολείο και τα παιδιά που δεν ήξεραν δείχνουν ενδιαφέρον και μαθαίνουν», είπε από την πλευρά του ο μαθητής της β’ τάξης, Θοδωρής Δελημήτης.
«Ομορφαίνουμε το σχολείο μας. Καλλιεργούμε το μέλλον μας. Και θέλουμε περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον λαχανόκηπο», επεσήμανε εξάλλου η μαθήτρια της β’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Παρασκευή Βούλγαρη.
Αυτόματο πότισμα και αυτοσχέδιος κομποστοποιητής
Ο λαχανόκηπος διαθέτει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αλλά και έναν αυτοσχέδιο… κομποστοποιητή. «Επιλέξαμε μία μικρή γωνιά όπου εναποθέτουμε οργανικά υλικά για να δημιουργήσουμε χώμα που θα έχει θρεπτικές ιδιότητες. Διαλύονται σιγά – σιγά και πριν το Πάσχα θα έχουμε χώμα – κομπόστ», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το σχολείο ως μέλος του OSOS (Open School for Open Society) συμμετέχει σε πρόγραμμα steam powering of youth στο πλαίσιο του οποίου επεξεργάζονται καινοτόμες δράσεις. «Κάνουμε με τα παιδιά μικρά κυκλωματάκια, ολογράμματα, βλέπουμε virtual reality. Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε προγράμματα με αισθητήρες ώστε όταν το χώμα είναι στεγνό να ανοίγει αυτόματα το νερό για το πότισμα», εξηγεί η ίδια.
Και κήπος…
Ακριβώς δίπλα στον λαχανόκηπο οι μαθητές με την πολύτιμη βοήθεια από τον Δήμο Βόλου δημιουργούν και δεύτερη πράσινη γωνιά. Πρόκειται για έναν κήπο στον οποίο μπήκε χλοοτάπητας και σύντομα θα εμπλουτιστεί με καλλωπιστικά φυτά αλλά και παγκάκια ώστε οι μαθητές να έχουν στα διαλείμματα των μαθημάτων ένα πράσινο στέκι ξεκούρασης.

 

[metaslider id=”1195″]