Συμμετοχή 9ου Γυμνασίου Βόλου στους παγκόσμιους τελικούς του διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού “F1 in Schools” 2021-2022

 

Στο διάστημα 9 έως 15 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι παγκόσμιοι τελικοί του προγράμματος  “F1 in Schools” για το 2021-2022. Η ομάδα «Argon» του 9ου Γυμνασίου Βόλου συνεργάστηκε με την ομάδα «Team VeloCT» του ΓΕΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (2η θέση Πανελληνίως) με το κωδικό όνομα «Lupus». 

 

1η ημέρα (11 Ιουλίου 2022)

Opening Ceremony & Racing Session 1 – Aramco F1 in Schools World Finals Silverstone 2022

Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες (από 53 χώρες από όλο τον κόσμο)! Καλή επιτυχία στις Ελληνικές ομάδες! Καλή επιτυχία στην ομάδα LUPUS RACING!

Την ομάδα εκπροσωπεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Δυστυχώς, οι μαθητές του Βόλου δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στο Silverstone, συνεπώς θα το παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Ίσως μια επόμενη φορά. Τους ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία.

 

2η ημέρα (12 Ιουλίου 2022)

Χτες και σήμερα η ομάδα Lupus είχε μια πολύ ωραία παρουσία στο Silverstone στην Αγγλία. Έδωσαν συνέντευξη, έτρεξαν το μονοθέσιό τους και πέτυχαν έναν πάρα πολύ καλό χρόνο. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Οι μαθητές της Αμερικάνικης Γεωργικής σχολής Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος, ο Θάνος και η Μαρία συμμετείχαν και μίλησαν δια ζώσης στο Silverstone για το μονοθέσιο που σχεδίασαν και κατασκεύασαν, μίλησαν με τους κριτές ενώ οι μαθητές από το Βόλο, ο Γιάννης και ο Βασίλης συνδεθήκαν διαδικτυακά από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου και παρακολουθούσαν online την όλη διαδικασία και έτσι όλη η ομάδα ήταν παρούσα.

Συγχαρητήρια στην ομάδα εσωτερικής συνεργασίας Lupus για όλο το ταξίδι στο πρόγραμμα “F1 in Schools”, την αγάπη, το μεράκι και τη δύναμη που επέδειξαν και τώρα το απολαμβάνουν. Ευχαριστούμε τη Σχολή τους για τις πολύ όμορφες μπλούζες που μας χάρισαν.

 

Άλλες δυο μέρες στο Silverstone και ευχόμαστε να το χαρούν. Καλά αποτελέσματα παιδιά. Τα παιδιά από το Βόλο θα παρακολουθούν online. Καλή συνέχεια σε όλους.

 
 
3η ημέρα (13 Ιουλίου 2022)
 

Knockout Competition – Aramco F1 in Schools World Finals Silverstone 2022 στον σύνδεσμο:

 
4η ημέρα (14 Ιουλίου 2022-τελευταία ημέρα)
 

Awards Show – ARAMCO F1 in Schools World Finals Silverstone 2022 στον σύνδεσμο:

Δελτίο τύπου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “F1 in Schools”

 

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2022 στα γραφεία της ΔΔΕ Μαγνησίας μεταξύ του προϊσταμένου κ. Χαράλαμπου Σταχτέα και της διευθύντριας του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκης Χατζηκυριάκου, όπου αναλύθηκαν οι πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «F1 in Schools»  στο οποίο συμμετείχε και φέτος το 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Σημειώνεται ότι η ομάδα «Argon» του 9ου Γυμνασίου Βόλου βραβεύτηκε κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022 με το βραβείο της «Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας», καθώς επίσης και με το βραβείο της «Καλύτερης Ομάδας Γυμνασίου». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο της άρτιας προετοιμασίας της ομάδας του σχολείου, η οποία θα εκπροσωπήσει, μαζί με άλλες 7 συνεργαζόμενες ομάδες, την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς 2021-22 που θα διενεργηθούν στο Silverstone της Αγγλίας από 9 έως15 Ιουλίου  2022.  Στους προαναφερόμενους παγκόσμιους τελικούς αγώνες, η ομάδα  «Argon» θα συμπράξει με την ομάδα «Team VeloCT» του ΓΕΛ της Αμερικανικής  Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (2η θέση Πανελληνίως) και θα εμφανιστεί με το κωδικό όνομα «Lupus». Αξίζει να τονιστεί ότι λόγω της σπουδαιότητας του προγράμματος, το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” επέλεξε να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια, ως “Μέγας Δωρητής” της.

Η κ. Χατζηκυριάκου εξήγησε ότι η πορεία της επιτυχίας ξεκίνησε από την περασμένη σχολική χρονιά 2020 -21, όταν τον Ιούνιο του 2021, η ομάδα «Argon», που είχε δημιουργηθεί από μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου και 4 μαθητές από 3 Γενικά Λύκεια του Βόλου πέτυχαν μια μεγάλη διάκριση στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό «F1 in Schools», καταλαμβάνοντας την 5η θέση Πανελληνίως και είχαν  συνεργασία με την ομάδα ΤALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το υπεύθυνο κ. Πρώια Γεώργιο.

Το «F1 in Schools» είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχει σκοπό την ενίσχυση της διδασκαλίας των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) και υποστηρίζεται από τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula 1 και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA). Ο κ. Σταχτέας τόνισε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «F1 in Schools» αποτελεί μία πρωτοπόρα καινοτομία που συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες από διάφορα γνωστικά αντικείμενα και επιπλέον ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία, οπότε  χρειάζεται να συνεχιστεί με συντονισμένη προσπάθεια η ενίσχυση της ομάδας, ώστε να προκύψει νίκη που θα τιμήσει όχι μόνο το σχολείο, αλλά και την πόλη μας, το Βόλο, αλλά και την πατρίδα μας.

Προσφορά πλαστικών καπακιών στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας

 

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου παρέδωσε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας πλήθος πλαστικών καπακιών.

Τα εν λόγω καπάκια συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές και καθηγητές στα πλαίσια της Αειφόρου δραστηριότητας του σχολείου. Μέσω αυτής της προσπάθειας αναδεικνύεται ακόμη μια φορά η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Η προσφορά των πλαστικών καπακιών θα συμβάλλει στην ενίσχυση συμπολιτών μας με αναπηρικά προβλήματα, μέσω της αγοράς αναπηρικού αμαξιδίου. Ευχόμαστε αυτή η κίνηση να αποτελέσει παράδειγμα ανθρωπιάς και μίμησης για όλους.

 

Συνεργασία με το δίκτυο Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π”

 

Στις 18 και 19 Ιουνίου 2022 παρουσιάστηκαν λίγες αντιπροσωπευτικές δράσεις του 9ου Γυμνασίου Βόλου στην εκδήλωση του  Δικτύου Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.”.
 
 
Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή για την πολύ ωραία εκδήλωση και την ευκαιρία που έδωσε στο Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου να συμμετέχει με τέσσερις από τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2021-22 και να επικοινωνήσει με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ευχαριστούμε το συνεργαζόμενο σχολείο του Δικτύου ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π, το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων και την Διευθύντρια κα Ευαγγελία Σύρμα για την συνεχή επικοινωνία μας. Συμμετείχαν 9 καθηγητές στις 4 δράσεις του σχολείου μας και παρουσίασαν διαδικτυακά οι μαθήτριες Μερόπη Αραμπατζή και Εβελίνα Αναγνωστοπούλου και τις ευχαριστούμε πολύ.
 
 

Πολιτιστικό πρόγραμμα “Δημιουργώ γράφοντας…”

 

Τη φετινή σχολική χρονιά εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Δημιουργώ γράφοντας», ένα πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου μας ασκήθηκαν στην δημιουργική γραφή. Μέρος του προγράμματος αποτέλεσε η μελέτη της ιαπωνικής ποίησης των χαϊκού αλλά κι η σύνθεση πρωτότυπων χαϊκού από τους μαθητές, οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό δημιούργησαν γύρω στα διακόσια ποιήματα με θέματα κυρίως το ταξίδι, τον έρωτα, την εφηβική μελαγχολία και τη ζωή στο σχολείο, όλα τους εξαιρετικά!
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός εντύπου. Κάθε μαθητής λοιπόν επέλεξε το αγαπημένο του χαϊκού και το οπτικοποίησε με μία ζωγραφιά πάνω σε ακουαρέλα. Το βιβλίο μοιράστηκε στους μαθητές στην αποφοίτησή τους ως ενθύμιο.

Μπορείτε να δείτε το έντυπο εδώ.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ευαγγελία Παρασκευά, φιλόλογος και κ. Άννυ Χατζηκόμνου, εικαστικός.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, Διευθύντρια του σχολείου για την υποστήριξη που μας παρείχε, καθώς και την κ. Μυρτώ Οικονόμου, γραφίστρια για την καλλιτεχνική επιμέλεια του εντύπου.

Γνωριμία με σχολείο της ομογένειας στη Νότια Αφρική

 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 λίγο πριν κλείσουμε την σχολική μας χρονιά, το Αειφόρο Ελληνικό 9ο Γυμνάσιο Βόλου συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με σχολεία της Ομογένειας ανά τον κόσμο. Μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της διευθύντριας, κας Νίκης Χατζηκυριάκου, είχε την χαρά και την τιμή να συνδεθεί με την Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική. Μια υπέροχη συνάντηση και γνωριμία με τους μαθητές και των δύο σχολείων και η γλώσσα που μιλούσαμε ήταν η ελληνική και η αγγλική.

Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολεία τους, τις δράσεις τους και οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου τους μίλησαν για την φόρμουλα 1 (F1 in Schools) και για την νέα τους Ομάδα ΄΄Πήγασος΄΄. Επίσης ανέφεραν ότι η περσινή ομάδα ΄΄Argon΄΄ σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ΄΄VeloCT΄΄ θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μαθητικό της F1 in Schools στην Αγγλία στο Silverstone στις 9-15 Ιουλίου 2022.

Ευχαριστούμε πολύ την Διευθύντρια κα Τόνια Παπάζογλου και την συνάδελφο κα Μαίρη Γεωργαλή για τη επικοινωνία μας μέσω Webex και την μελλοντική συνεργασία μας. Η Σχολή Σαχέτι είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Από την δεκαετία που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του η Σχολή Σαχέτι άνοιγε και ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος. Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Αφρικής και η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές.

Δώσαμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο για νέες συναντήσεις και για κοινές δράσεις. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Έκθεση έργων από το μάθημα της Τεχνολογίας

 

Στις 26 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ γυμνασίου του σχολείου έστησαν μια υπέροχη έκθεση με τα έργα που έκαναν για το μάθημα της Τεχνολογίας, την δική τους Μπιενάλε!
 
 
 
 
Η φαντασία, η δημιουργικότητα , οι ιδέες και η όρεξη τους είναι η απόλυτη επιβράβευση για το σχολείο και για εμάς τους καθηγητές τους!
 
Και του χρόνου !
 
 
 
 
 
 

Παρουσίαση κ. Νίκου Μαγγίτση

 

Την Τρίτη 17 Μαΐου, είχαμε την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί το σχολείο μας, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας, ο Νίκος Μαγγίτσης, ο Έλληνας ορειβάτης και αλπινιστής, ο οποίος έχει διακριθεί σε ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σημαντικές κορυφές του κόσμου… Μας μίλησε για τις απίστευτες μοναδικές αποστολές του, την ανάβασή του στις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, σε όλες τις ηπείρους.

Μας μίλησε επίσης για την τελευταία αποστολή του, πριν ένα μήνα στην μεγαλύτερη, αρχαιότερη και βαθύτερη λίμνη της Βαϊκάλης. Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές τον άκουγαν προσεκτικά και στο τέλος υπήρχε καταιγισμός ερωτήσεων.

Νίκο σ’ ευχαριστούμε πολύ…

 

Θεατρική παράσταση “Ικέτιδες”

 

Στις 12 Μαΐου 2022 το 9ο Γυμνάσιο Βόλου παρουσίασε την τραγωδία ”Ικέτιδες” του Ευριπίδη. Το σχολείο μας έχει παράδοση στις αρχαίες τραγωδίες με πρωταγωνιστές γυναίκες.

Μπράβο στους μαθητές μας ήταν καταπληκτικοί. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μετά από 2 χρόνια καραντίνας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Συγχαρητήρια στην άξια ομάδα των καθηγητών που εμπνέουν τους μαθητές μας με αγάπη και πολύ μεράκι.

 

Για τη θεατρική παράσταση μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα βίντεο από την παράσταση.

 

 

 

 

 

Θεατρική Παράσταση

 

Το 9ο Γυμνάσιο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Ευριπίδη στις 12 Μαΐου στις 8.00μ.μ. στον κινημ. ΑΧΙΛΛΕΙΟ.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Είσοδος ελεύθερη.