Η Ζέττα Μακρή επισκέπτεται το 9ο Γυμνάσιο Βόλου και επιβραβεύει τις διακρίσεις και τις πρωτοβουλίες του

 
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή επισκέφτηκε το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Η πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Χατζηκυριάκου έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από την κ. Μακρή για μια συνάντηση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τίποτα δε μαρτυρούσε το μέγεθος της έκπληξης που περίμενε την Υφυπουργό Παιδείας.
Αφορμή στάθηκε η παγκόσμια διάκριση που απέσπασε το σχολείο στην δράση F1 in Schools, ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διδασκαλίας των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, (των τεχνών) και των μαθηματικών [STE(A)M]. 15 μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου και 4 μαθητές από 3 Γενικά Λύκεια του Βόλου, 1ο, 4ο και 6ο, αποτέλεσαν την ομάδα ΄΄Argon΄΄, που σε συνεργασία με τον φυσικό του σχολείου κο Τσαρτσάλη Γιάννη, τον Υποδιευθυντή-μαθηματικό, κο Καλατζή Κώστα και τον υπεύθυνο της ομάδας ΤALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Πρώια Γεώργιο, κατέλαβε την 5η θέση Πανελληνίως.
Η επιτυχημένη διαδρομή συνεχίστηκε, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 η ομάδα συμμετείχε στους τελικούς για το παγκόσμιο διαγωνισμό και προκρίθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου θα εκπροσωπήσει μαζί με άλλες ομάδες την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς το 2022.
Στην υπέροχα διαμορφωμένη είσοδο του σχολικού κτηρίου, την Υφυπουργό καλωσόρισαν η Δ/ντρια, οι καθηγητές και οι μαθητές του γυμνασίου παρουσία και του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σταχτέα.
Τα παιδιά της χορωδίας του σχολείου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Κατσή και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και βιολιού, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα αλλά και ένα παραδοσιακό τραγούδι από την πηλιορείτικη επανάσταση του 1854 και εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους.
Ιδιαίτερη στιγμή, η ερμηνεία του Εθνικού μας ύμνου στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Στη συνέχεια, η κ. Μακρή ξεναγήθηκε σε μια έκθεση ζωγραφικής με έργα των παιδιών, που είχε στο επίκεντρο την 1η επαναστατική σημαία που υψώθηκε από το Γεώργιο Σισίνη στην Ήλιδα ,τον Μάρτιο του 1821, κατασκευάστηκε με τις οδηγίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού και φέρει τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, ένα έργο σε μουσαμά που φιλοτέχνησαν μαθήτριες και μαθητές. Την έκθεση συμπληρώνουν 21 πορτρέτα γυναικών ηρωίδων της ελληνικής επανάστασης, όλα έργα των έφηβων καλλιτεχνών.
Η κ. Χατζηκυριάκου παρουσίασε αναλυτικά στην Υφυπουργό Παιδείας τις ποικίλες και αξιόλογες δράσεις του 9ου γυμνασίου, ανάμεσα στις οποίες είναι η συνεργασία με σχολεία της Ομογένειας, σε ένα καθιερωμένο ραντεβού κάθε Σάββατο, όπου οι μαθητές του Βόλου συνομιλούν με συμμαθητές τους σε ομογενειακά σχολεία, σε μια διαδικασία γνωριμίας, διασύνδεσης και ανάπτυξης δεσμών μέσω του σχολικού περιβάλλοντος.
Η κ. Μακρή δήλωσε εντυπωσιασμένη από την επίσκεψή της στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου και συνεχάρη θερμά το σύλλογο διδασκόντων, τις μαθήτριες και τους μαθητές για τις επιτυχίες τους, μα πάνω από όλα, για τις συμμετοχές τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
«Σήμερα πήρα πολλά και σημαντικά μαθήματα από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Ένα ελληνικό Αειφόρο Σχολείο που δίνει νόημα στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά, στη δημιουργία και τη συνέχεια μιας σχέσης ζωής, που ξεκινά από το σχολείο, πορεύεται μέσα στην κοινωνία και οδεύει προς το μέλλον προάγοντας την έννοια και τις αξίες της Αειφορίας.
Μια διαδικασία που δε σταματά ούτε στη σύντομη διάρκεια των διαλειμμάτων, καθώς οι μαθητές παρακολουθούν και συμμετέχουν σε ενέργειες που τροφοδοτούν τα δημιουργικά διαλείμματα και παράγουν μικρά θαύματα, όπως αυτό το ευωδιαστό φρέσκο σαπούνι, που έλαβα ως δώρο».
 
(κείμενο και φωτογραφίες από τη σελίδα της κ. Μακρή στο facebook)
 

Η πρώτη σημαία της Επανάστασης – Άγνωστες ηρωίδες του 1821

Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου η πρώτη σημαία της ελληνικής επανάστασης, η οποία έγινε υπό τις οδηγίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρίας, έχει τοποθετηθεί σε σημείο που τη βλέπουν όλοι στον αίθριο χώρο του κτιρίου. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται οι 21 φιλοτεχνημένες ζωγραφιές άγνωστων γυναικών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Με αυτό τον ξεχωριστό βιωματικό τρόπο το σχολείο προσπαθεί να φέρει τους μαθητές ακόμη πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της ένδοξης εποχής.

Περισσότερα στο άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”

Η πρώτη σημαία της επανάστασης και άγνωστες ηρωίδες του 1821 κατασκευάστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Το 9ο Γυμνάσιου Βόλου στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας του με εθελοντικούς Φορείς, διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας. Μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του Συλλόγου Κηδεμόνων ενημερώθηκαν για θέματα που άπτονται των Πρώτων Βοηθειών, όπως η ΚΑΡΠΑ και η χρήση του απινιδωτή, η αντιμετώπιση εγκαυμάτων, αιμορραγιών, πνιγμονής κ.ά. Οι διδάσκοντες του σχολείου, καθώς και οι κηδεμόνες των μαθητών, απέδειξαν μέσω της επιλογής τους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στις Πρώτες Βοήθειες ότι διακατέχονται από το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.
Ευχαριστούμε πολύ την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας για τη συνεργασία και την εμπεριστατωμένη Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών.
 
 

Δημιουργικά διαλείμματα στο 9ο αειφόρο γυμνάσιο Βόλου

Βιωματικές δράσεις που δίνουν χαρά σε μαθητές και καθηγητές. Οι μαθητές μας δείχνουν τις δεξιότητες τους σε πολλούς τομείς της σχολικής τους ζωής. Έτσι στο σχολείο μας στα διαλείμματα και όταν υπάρχουν κενά, οι μαθητές μας μαζί με τους καθηγητές τους τα εκμεταλλεύονται και είναι πάντα έτοιμοι για δράση. Ξεχορταριάζουν, σκαλίζουν, βάφουν παλιές ντουλάπες και ομορφαίνουν τις γωνίες του σχολείου μας,
κάνουν πειράματα, φτιάχνουν σαπούνι με την βοήθεια πάντα των καθηγητών τους…
Μεγάλη η ικανοποίηση από τα αποτελέσματα.
 
 

Ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Γυμνασίου Βόλου, έγινε ενημέρωση σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, στα πλαίσια του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Την ενημέρωση έκανε η κυρία Φιλοκώστα Βασιλική, αστυνόμος Α΄ της τροχαίας Βόλου και την παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες τριών τμημάτων του σχολείου μας (Α4 – Β3 – Γ1). Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό. Η ενημέρωση, σε όλη τη διάρκειά της, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι όχι μόνο άκουγαν, αλλά συμμετείχαν στη συζήτηση ενεργά με ερωτήσεις και παράθεση προσωπικών εμπειριών. Ευχαριστούμε πολύ το τμήμα τροχαίας Βόλου για την ανταπόκριση που έδειξε στο αίτημα του σχολείου μας. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη δράση βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους προκαλούνται ατυχήματα στους δρόμους και να αποκτήσουν οδική συμπεριφορά τέτοια, που να τους επιτρέπει να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Την εκδήλωση οργάνωσε η κα Μουλατζίκου Ευαγγελία.

Μάθημα δημιουργικής γραφής

Δημιουργική γραφή από τον Μηνά Βιντιάδη την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Ο Μηνάς Βιντιάδης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων και θεατρικών έργων. Δίδαξε στους μαθητές Δημιουργική γραφή. Μας παρουσίασε το καινούργιο του βιβλίο “Μια μέρα με τον Μπετόβεν” και μας μύησε στην συγγραφή ενός θεατρικού έργου με την συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών μας. Καταπληκτική εμπειρία για τους μικρούς μας μαθητές. Μια υπέροχη ξεχωριστή αλλά και γεμάτη γνώση βιωματική εμπειρία που απόλαυσαν με μεγάλη προσοχή οι μικροί μαθητές μας. Η φιλόλογος καθηγήτρια κα Κέλλυ Παρασκευά είχε την επιμέλεια της προετοιμασίας των παιδιών, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε και η φιλόλογος κα Μαρία Καρκαλέτσου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συγγραφέα Μηνά Βιντιαδή που δέχτηκε την πρόσκληση και ήταν σήμερα κοντά μας να μας προσφέρει τις πολύτιμες συγγραφικές του εμπειρίες.

264784536_4851073108257071_4204897834767965460_n 264778098_4851073351590380_8214820642388906270_n 264411916_4851074468256935_8554220005908637551_n

Ωράριο Τηλεκπαίδευσης

1η ώρα 8.15-8.55
2η ώρα 9.05-9.45
3η ώρα 9.55-10.35
4η ώρα 10.45-11.25
5η ώρα 11.40-12.20
6η ώρα 12.30-13.10
7η ώρα 13.20-14.00

Οι μαθητές συνδέονται στο σύνδεσμο του καθηγητή/τριας τους, συμπληρώνοντας το πλήρες ονοματεπώνυμό τους.

Οι σύνδεσμοι των καθηγητών/τριών βρίσκονται εδώ.