Πρακτική εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών

Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, πρωτοτύπησαν στον Τομέα της Εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών: για πρώτη φορά στη Μαγνησία, 82 μαθητές της Α Γυμνασίου, 103 μαθητές της Β Γυμνασίου και 80 μαθητές της Γ Γυμνασίου, συνολικά 265 μαθητές, συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών. Κάθε μαθητής ξεχωριστά εκπαιδεύτηκε στην εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) μέσω ειδικών προπλασμάτων. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν τόσο μεγάλη που συνηγορεί στην ανάγκη ενσωμάτωσης των Πρώτων Βοηθειών στη Βασική Εκπαίδευση των μαθητών.

Συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας

 
Στις 11-4-21 οι μαθητές της Β3 τάξης του Αειφόρου 9ου Γυμνασίου Βόλου δέχθηκαν την πρόσκληση και συνομίλησαν μαζί με την Υφυπουργό Παιδείας κα Ζέττα Μακρή για τις διάφορες εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας και άλλες που είναι σε εξέλιξη. Περιέγραψαν τον ενθουσιασμό τους για τις βιωματικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν όπως η προετοιμασία των συσσιτίων για τους απορους του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά, την πρακτική τους εκπαίδευση στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), με στόχο να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, την προσφορά των λαχανικών τους, που καλλιέργησαν στον λαχανόκηπο του σχολείου μας, σε φτωχές οικογένειες, την εθελοντική τους συμμετοχή στην ημέρα της ποίησης. Επίσης, τα παιδιά ενημέρωσαν την Υφυπουργό για τις μελλοντικές τους δράσεις σχετικά με το εθελοντισμό και όχι μόνο. Επιπλέον, ανακοινώσαμε στην Υφυπουργό Παιδείας ότι η συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Formula 1 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί 9-15 Ιουλίου στο Silverstone στη Αγγλία και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία.
 
Η κα Υφυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους μαθητές για την συμμετοχή τους στις δράσεις, τις καθηγήτριες κα Ευαγγελία και κα Θεοδότη για την ευαισθησία, το μεράκι και την ενσυναίσθηση που καλλιεργούν στους μικρούς μαθητές, τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μελλοντικό κόσμο και τη διευθύντρια του σχολείου κα Νίκη Χατζηκυριάκου, η οποία πάντα ενθαρρύνει και υποστηρίζει όλες τις δράσεις του σχολείου. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά είναι αξίες που όλοι πρέπει να έχουμε στη ψυχή μας και αυτές διδάσκουμε στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε την Υφυπουργό κα Ζέττα Μακρή για την φιλική και εγκάρδια επικοινωνία που είχε με τους μαθητές και τους καθηγητές μας και τους υποσχέθηκε συνάντηση στο σχολείο μας.
 

Δημιουργικά διαλείμματα

Δημιουργικά διαλείμματα την Τρίτη 4-4-22 στο σχολείο μας. Οι μαθητές σε συνεργασία με καθηγητές ξεχορτάριασαν τον κήπο και κούρεψαν το γκαζόν.

Την άλλη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τον λαχανόκηπο για να φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας φυτά.

Μπράβο παιδιά. Ωραία δουλειά κάνατε.
 
 
 

Βιωματική επιμόρφωση από το κέντρο πρόληψης Πρόταση Ζωής

Σήμερα Δευτέρα 4/4 πραγματοποιήθηκε βιωματική Επιμόρφωση στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου από το Κέντρο Πρόληψης Πρόταση Ζωής Ν. Μαγνησίας, με Πρόεδρο τον κύριο Ευθύμιο Ζιγγιρίδη, και συντονίστριες τις κυρίες Μαίρη Μπακατσέλου, Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη, Ψυχολόγο και Γιούλη Πετροπούλου, Κοινωνιολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος, με θέμα:
“Νόμιμες εξαρτήσεις Αλκοόλ και κάπνισμα “.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν όλη η Β’ τάξη και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ανάλογα σεμινάρια για την Α’, τη Γ’, τους καθηγητές και τους γονείς. Ευχαριστούμε τα κορίτσια Μαίρη και Γιούλη, τον Πρόεδρο κο Ευθύμη Ζιγγιρίδη για την υπέροχη, καταπληκτική και τόσο ωφέλιμη ενημέρωση στα παιδιά μας.
 

Ημέρα Ποίησης

 

Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας,  είναι αφιερωμένη στην Ποίηση αλλά έχει καθιερωθεί κι ως Διεθνής Ημέρα εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων. Σ΄ όλον τον κόσμο γίνονται αφιερώματα για να τις τιμήσουν.

Στην πόλη μας ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Μαγνησίας διοργάνωσε εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου στον χώρο του Μεταξουργείου, καλώντας τα σχολεία της περιοχής να παρουσιάσουν τις δράσεις τους με αφορμή ποιήματα που μελέτησαν κι είχαν με θέμα την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Το σχολείο μας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδέσμου, συμμετείχε στην εκδήλωση με τρεις δράσεις, αφού οι μαθητές πρώτα μελέτησαν σχετικά ποιήματα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ποίησης. Η μία αφορούσε στην παρουσίαση του ποιήματος που συνέθεσε ο μαθητής της Α΄ Γυμνασίου Άγγελος Ραχμανίδης με θέμα τη διαφορετικότητα. Η άλλη δράση αφορούσε στη δραματοποίηση του ποιήματος του τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν με τίτλο «Σώπα», ένα ποίημα με θέμα το διαχρονικό ζήτημα της ελευθερίας. Στη δράση συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ΄ Τάξης: Αναγνωστοπούλου Εβελίνα (Γ1), Ντίνα Ελένη (Γ3), Παπαπαναγιώτου Ελένη (Γ3), Παρισοπούλου Μαριτίνα (Γ3) και Στεργιούλα Ξανθή (Γ4).

Η τρίτη δράση είχε αφετηρία την μελέτη του έργου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία». Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Νιζάμης Γρηγόρης (Γ3) και Ντίνα Ελένη (Γ3) ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της διαφορετικότητας προχώρησαν στην απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου στη νοηματική γλώσσα.

Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση εργάστηκαν με ζήλο κι ενθουσιασμό. Το αποτέλεσμα της παρουσίασης των δράσεών τους ήταν εξαιρετικό γι΄ αυτό και καταχειροκροτήθηκαν.

Τους ευχαριστούμε!

Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Ευαγγελία Παρασκευά, κ. Βασιλική Καρανίκα και κ. Μαρία Ταμβάκη, φιλόλογοι.

Αρωγός πάντα η Διευθύντρια.

Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών στη Γ’ Τάξη

“Το σήμερα έγινε απαιτητικό και το αύριο απειλητικό. Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πραγματικής ζωής. Η αγάπη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, η καλοσύνη και η ανιδιοτέλεια στην προσφορά, ας είναι οδηγός κάθε φορά που απλώνουμε το χέρι να βοηθήσουμε αυτόν που κινδυνεύει”.
To 9o Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.
 
 
Ακολούθησε η πρακτική των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ, μέσω του εξοπλισμού και της καθοδήγησης των Μελών της Ελληνικής Ομάδας Δάσωσης Μαγνησίας.
 
Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της Β’ και Α’ Γυμνασίου στις Πρώτες Βοήθειες θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που μας έρχεται, προκειμένου όλοι οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου να είναι σε θέση να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο σε περίπτωση ανάγκης.
 
 

Επίσκεψη μαθητών του 9ου Γυμνασίου Βόλου στον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά

 
Την Πέμπτη 31 Μαρτίου δύο τμήματα του σχολείου μας (Β3 και B4) επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά, με σκοπό να ενημερωθούν για τη λειτουργία του κέντρου σίτισης των απόρων της ενορίας.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και ειδικότερα της θεματικής «Εθελοντισμός» .
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί προσέφεραν τρόφιμα για την ενίσχυση του κέντρου σίτισης.
Αρχικά, τα παιδιά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τον ιερέα του Ναού, Παπά-Στέφανο, για τη λειτουργία του συσσιτίου των απόρων, για τη στήριξη που έχει ο θεσμός αυτός από τις εθελόντριες κυρίες, οι οποίες καθημερινά μαγειρεύουν, συσκευάζουν, καθαρίζουν και γενικά κάνουν ότι χρειαστεί για να διευκολύνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας με πραγματικό περίσσευμα καρδιάς.
 
Μας μίλησε επίσης για τις δωρεές- προσφορές ( χρημάτων , τροφίμων…) των απλών ανθρώπων που συνεισφέρουν στη διατήρηση του θεσμού των συσσιτίων.
Στη συνέχεια μας μίλησαν οι ίδιες οι εθελόντριες για τη διάθεσή τους για προσφορά, για την ικανοποίηση που αντλούν απ’ αυτή και για το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας που επικρατεί μεταξύ τους.
Μια από τις καλύτερες στιγμές αυτής της επίσκεψης ήταν η εμπλοκή των παιδιών στην ετοιμασία και τη συσκευασία των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να συναισθανθούν τη γενναιοδωρία που διέπει τους εθελοντές.
 
Τους μαθητές συνόδευαν η Διευθύντρια του σχολείου μας κα Νίκη Χατζηκυριάκου και οι εκπαιδευτικοί κ. Παπαδημητρίου Θεοδότη , κ. Κατσή Βέρα και κ. Μουλατζίκου Ευαγγελία.
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ανθρώπους του Ι. Ν. Αγίου Κοσμά για το χρόνο που μας διέθεσαν, για την εμπειρία που μας προσέφεραν και για τα μαθήματα αγάπης προς τον συνάνθρωπο που μας παρέδωσαν.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τηρήθηκαν όλα τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού.