Γνωριμία με σχολείο της ομογένειας στη Νότια Αφρική

 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 λίγο πριν κλείσουμε την σχολική μας χρονιά, το Αειφόρο Ελληνικό 9ο Γυμνάσιο Βόλου συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με σχολεία της Ομογένειας ανά τον κόσμο. Μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της διευθύντριας, κας Νίκης Χατζηκυριάκου, είχε την χαρά και την τιμή να συνδεθεί με την Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική. Μια υπέροχη συνάντηση και γνωριμία με τους μαθητές και των δύο σχολείων και η γλώσσα που μιλούσαμε ήταν η ελληνική και η αγγλική.

Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολεία τους, τις δράσεις τους και οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου τους μίλησαν για την φόρμουλα 1 (F1 in Schools) και για την νέα τους Ομάδα ΄΄Πήγασος΄΄. Επίσης ανέφεραν ότι η περσινή ομάδα ΄΄Argon΄΄ σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ΄΄VeloCT΄΄ θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μαθητικό της F1 in Schools στην Αγγλία στο Silverstone στις 9-15 Ιουλίου 2022.

Ευχαριστούμε πολύ την Διευθύντρια κα Τόνια Παπάζογλου και την συνάδελφο κα Μαίρη Γεωργαλή για τη επικοινωνία μας μέσω Webex και την μελλοντική συνεργασία μας. Η Σχολή Σαχέτι είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Από την δεκαετία που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του η Σχολή Σαχέτι άνοιγε και ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος. Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Αφρικής και η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές.

Δώσαμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο για νέες συναντήσεις και για κοινές δράσεις. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Έκθεση έργων από το μάθημα της Τεχνολογίας

 

Στις 26 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ γυμνασίου του σχολείου έστησαν μια υπέροχη έκθεση με τα έργα που έκαναν για το μάθημα της Τεχνολογίας, την δική τους Μπιενάλε!
 
 
 
 
Η φαντασία, η δημιουργικότητα , οι ιδέες και η όρεξη τους είναι η απόλυτη επιβράβευση για το σχολείο και για εμάς τους καθηγητές τους!
 
Και του χρόνου !
 
 
 
 
 
 

Παρουσίαση κ. Νίκου Μαγγίτση

 

Την Τρίτη 17 Μαΐου, είχαμε την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί το σχολείο μας, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας, ο Νίκος Μαγγίτσης, ο Έλληνας ορειβάτης και αλπινιστής, ο οποίος έχει διακριθεί σε ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σημαντικές κορυφές του κόσμου… Μας μίλησε για τις απίστευτες μοναδικές αποστολές του, την ανάβασή του στις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, σε όλες τις ηπείρους.

Μας μίλησε επίσης για την τελευταία αποστολή του, πριν ένα μήνα στην μεγαλύτερη, αρχαιότερη και βαθύτερη λίμνη της Βαϊκάλης. Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές τον άκουγαν προσεκτικά και στο τέλος υπήρχε καταιγισμός ερωτήσεων.

Νίκο σ’ ευχαριστούμε πολύ…

 

Σχολική εκδρομή Α’ τάξης

 

Στις 16 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Α’ Τάξης Γυμνασίου στις περιοχές Πύλη-Περτούλι-Τρίκαλα. Οι συνοδοί καθηγητές ήταν: Βαρβάρα Κατσή, Θεοδότη Παπαδημητρίου, Απόστολος Σώτης, Ευλαλία Κωνσταντά. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής. Έπειτα επισκέφθηκαν το πετρωτό γεφύρι στην Πύλη και το χωριό Λιβάδι του Περτουλίου. Στο Περτούλι οι μαθητές γνώρισαν περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, όπως το πανεπιστημιακό πάρκο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Σκοπός της εκδρομής ήταν η επαφή των μαθητών με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών της Θεσσαλίας.

Θεατρική παράσταση “Ικέτιδες”

 

Στις 12 Μαΐου 2022 το 9ο Γυμνάσιο Βόλου παρουσίασε την τραγωδία ”Ικέτιδες” του Ευριπίδη. Το σχολείο μας έχει παράδοση στις αρχαίες τραγωδίες με πρωταγωνιστές γυναίκες.

Μπράβο στους μαθητές μας ήταν καταπληκτικοί. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μετά από 2 χρόνια καραντίνας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Συγχαρητήρια στην άξια ομάδα των καθηγητών που εμπνέουν τους μαθητές μας με αγάπη και πολύ μεράκι.

 

Για τη θεατρική παράσταση μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα βίντεο από την παράσταση.

 

 

 

 

 

Σχολική εκδρομή Β’ τάξης

 

Στις 10 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Β’ τάξης Γυμνασίου στα Μετέωρα και στα Τρίκαλα. Οι συνοδοί καθηγητές ήταν: Βαρβάρα Κατσή, Θεοδότη Παπαδημητρίου, Απόστολος Σώτης, Ευλαλία Κωνσταντά. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Μονή Αγίου Στεφάνου, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής και του Αγίου Χαραλάμπου. Έπειτα επισκέφθηκαν το Μουσείο Ψηφιακής Προβολής, όπου ενημερώθηκαν για την πολιτιστική και φυσική ιστορία των Μετεώρων. Τέλος οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδείας όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των σχολείων σε παλαιότερες εποχές.

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, Μετέωρα

 

 

Δημιουργικά διαλείμματα

 

Τα δημιουργικά διαλλείματα για τους μαθητές μας συνεχίζονται και το Μάιο με τη φύτευση των καλοκαιρινών φυτών, όπως ντομάτες, ντοματάκια, διάφορα είδη πιπεριάς και μελιτζάνες 

καθώς και την φύτευση καλλωπιστικών φυτών όπως τριανταφυλλιές, σαρδέλες, βασιλικούς, πετούνιες και άλλα.

 

 

Θεατρική Παράσταση

 

Το 9ο Γυμνάσιο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Ευριπίδη στις 12 Μαΐου στις 8.00μ.μ. στον κινημ. ΑΧΙΛΛΕΙΟ.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Είσοδος ελεύθερη.

Διδακτική επίσκεψη στη Μακρινίτσα

 

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 μαθητές του Β1 και Β2 και καθηγητές πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας στη Μακρινίτσα προκειμένου να επισκεφτούμε το Βυζαντινό Μουσείο της και να περιηγηθούμε στο γραφικό χωριό που έχει χαρακτηριστεί ως το «μπαλκόνι του Πηλίου». Ήταν η πρώτη μας εξόρμηση μετά από δύο χρόνια πανδημίας που μας στέρησε κάθε είδους δράση, οπότε ο ενθουσιασμός μας μεγάλος!

Αφού διαβάσαμε για την ιστορία του χωριού, χωρισμένοι σε δύο ομάδες επισκεφτήκαμε το Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις», ξεναγηθήκαμε και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με υπεύθυνη την μουσειοπαιδαγωγό κ. Καλλιόπη Καραγκούνη, η οποία μας εξήγησε ότι το Μουσείο πήρε το όνομά του από την Μονή της Θεομήτορος Οξείας Επισκέψεως Μακρινιτίσσης. Ανάμεσα στα κειμήλια του Μουσείου ξεχωρίσαμε την μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα με την Θεοτόκο να έχει τα χέρια υψωμένα για δέηση, την εικόνα της Αναστάσεως του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ζωγραφικά προσκυνητάρια από τους Αγίους Τόπους, ιερά άμφια και σκεύη, εικόνες και ξυλόγλυπτα.

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» με τίτλο «Μία εικόνα, χίλιες λέξεις» και να μυηθούν στα μυστικά της τέχνης της αγιογραφίας μέσα από βιντεοπροβολή και μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παρουσίαση σχετικής μουσειοσκευής  με τις φάσεις της φιλοτέχνησης μιας εικόνας. Έμφαση στην παρουσίαση δόθηκε στον τρόπο που τοποθετούνται οι εικόνες σε ένα εκκλησιαστικό τέμπλο.

Μετά το Μουσείο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, την κρήνη με τις λεοντοκεφαλές, να θαυμάσουμε την αυθεντική τοιχογραφία του Θεόφιλου με θέμα το γλέντι του αγωνιστή Λάμπρου Κατσώνη και να περπατήσουμε στα καλντερίμια του χωριού.

Ήταν μια αναζωογονητική και πολύ ωφέλιμη δράση που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Ευαγγελία Παρασκευά, Φιλόλογος,  Γιάλβαλη Δέσποινα Μαθηματικός, Ζησοπούλου Χριστίνα Θεολόγος, Μουλατζίκου Ευαγγελία Γαλλικών, Χατζηκόμνου Άννυ Εικαστικός.