Διδακτική επίσκεψη στη Μακρινίτσα

 

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 μαθητές του Β1 και Β2 και καθηγητές πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας στη Μακρινίτσα προκειμένου να επισκεφτούμε το Βυζαντινό Μουσείο της και να περιηγηθούμε στο γραφικό χωριό που έχει χαρακτηριστεί ως το «μπαλκόνι του Πηλίου». Ήταν η πρώτη μας εξόρμηση μετά από δύο χρόνια πανδημίας που μας στέρησε κάθε είδους δράση, οπότε ο ενθουσιασμός μας μεγάλος!

Αφού διαβάσαμε για την ιστορία του χωριού, χωρισμένοι σε δύο ομάδες επισκεφτήκαμε το Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις», ξεναγηθήκαμε και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με υπεύθυνη την μουσειοπαιδαγωγό κ. Καλλιόπη Καραγκούνη, η οποία μας εξήγησε ότι το Μουσείο πήρε το όνομά του από την Μονή της Θεομήτορος Οξείας Επισκέψεως Μακρινιτίσσης. Ανάμεσα στα κειμήλια του Μουσείου ξεχωρίσαμε την μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα με την Θεοτόκο να έχει τα χέρια υψωμένα για δέηση, την εικόνα της Αναστάσεως του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ζωγραφικά προσκυνητάρια από τους Αγίους Τόπους, ιερά άμφια και σκεύη, εικόνες και ξυλόγλυπτα.

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» με τίτλο «Μία εικόνα, χίλιες λέξεις» και να μυηθούν στα μυστικά της τέχνης της αγιογραφίας μέσα από βιντεοπροβολή και μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παρουσίαση σχετικής μουσειοσκευής  με τις φάσεις της φιλοτέχνησης μιας εικόνας. Έμφαση στην παρουσίαση δόθηκε στον τρόπο που τοποθετούνται οι εικόνες σε ένα εκκλησιαστικό τέμπλο.

Μετά το Μουσείο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, την κρήνη με τις λεοντοκεφαλές, να θαυμάσουμε την αυθεντική τοιχογραφία του Θεόφιλου με θέμα το γλέντι του αγωνιστή Λάμπρου Κατσώνη και να περπατήσουμε στα καλντερίμια του χωριού.

Ήταν μια αναζωογονητική και πολύ ωφέλιμη δράση που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Ευαγγελία Παρασκευά, Φιλόλογος,  Γιάλβαλη Δέσποινα Μαθηματικός, Ζησοπούλου Χριστίνα Θεολόγος, Μουλατζίκου Ευαγγελία Γαλλικών, Χατζηκόμνου Άννυ Εικαστικός.

Ομιλία για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 5 και 6 Μαΐου 2022 στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον κο Γεώργιο Σκόνδρα, Ανθυπαστυνόμο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να μιλήσει σε όλους τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
 
Μας μίλησε για πολλά και πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως την θετική και την αρνητική πλευρά του διαδικτύου, την Διαδικτυακή παρενόχληση-Cyber bullying, και πώς μπορούν τα παιδιά να προστατευθούν από τους κινδύνους και να είναι ασφαλή.
 
 
Οι μαθητές άκουσαν πολύ προσεκτικά και στο τέλος υπήρχε καταιγισμός ερωτήσεων.
 
Ευχαριστούμε πολύ τον κο Σκόνδρα για την υπέροχη διάλεξη που έκανε για δύο συνεχόμενες ημέρες στους μαθητές, καθηγητές και γονείς.