Δελτίο τύπου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “F1 in Schools”

 

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2022 στα γραφεία της ΔΔΕ Μαγνησίας μεταξύ του προϊσταμένου κ. Χαράλαμπου Σταχτέα και της διευθύντριας του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκης Χατζηκυριάκου, όπου αναλύθηκαν οι πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «F1 in Schools»  στο οποίο συμμετείχε και φέτος το 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Σημειώνεται ότι η ομάδα «Argon» του 9ου Γυμνασίου Βόλου βραβεύτηκε κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022 με το βραβείο της «Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας», καθώς επίσης και με το βραβείο της «Καλύτερης Ομάδας Γυμνασίου». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο της άρτιας προετοιμασίας της ομάδας του σχολείου, η οποία θα εκπροσωπήσει, μαζί με άλλες 7 συνεργαζόμενες ομάδες, την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς 2021-22 που θα διενεργηθούν στο Silverstone της Αγγλίας από 9 έως15 Ιουλίου  2022.  Στους προαναφερόμενους παγκόσμιους τελικούς αγώνες, η ομάδα  «Argon» θα συμπράξει με την ομάδα «Team VeloCT» του ΓΕΛ της Αμερικανικής  Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (2η θέση Πανελληνίως) και θα εμφανιστεί με το κωδικό όνομα «Lupus». Αξίζει να τονιστεί ότι λόγω της σπουδαιότητας του προγράμματος, το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” επέλεξε να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια, ως “Μέγας Δωρητής” της.

Η κ. Χατζηκυριάκου εξήγησε ότι η πορεία της επιτυχίας ξεκίνησε από την περασμένη σχολική χρονιά 2020 -21, όταν τον Ιούνιο του 2021, η ομάδα «Argon», που είχε δημιουργηθεί από μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου και 4 μαθητές από 3 Γενικά Λύκεια του Βόλου πέτυχαν μια μεγάλη διάκριση στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό «F1 in Schools», καταλαμβάνοντας την 5η θέση Πανελληνίως και είχαν  συνεργασία με την ομάδα ΤALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το υπεύθυνο κ. Πρώια Γεώργιο.

Το «F1 in Schools» είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχει σκοπό την ενίσχυση της διδασκαλίας των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) και υποστηρίζεται από τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula 1 και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA). Ο κ. Σταχτέας τόνισε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «F1 in Schools» αποτελεί μία πρωτοπόρα καινοτομία που συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες από διάφορα γνωστικά αντικείμενα και επιπλέον ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία, οπότε  χρειάζεται να συνεχιστεί με συντονισμένη προσπάθεια η ενίσχυση της ομάδας, ώστε να προκύψει νίκη που θα τιμήσει όχι μόνο το σχολείο, αλλά και την πόλη μας, το Βόλο, αλλά και την πατρίδα μας.

Προσφορά πλαστικών καπακιών στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας

 

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου παρέδωσε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας πλήθος πλαστικών καπακιών.

Τα εν λόγω καπάκια συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές και καθηγητές στα πλαίσια της Αειφόρου δραστηριότητας του σχολείου. Μέσω αυτής της προσπάθειας αναδεικνύεται ακόμη μια φορά η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Η προσφορά των πλαστικών καπακιών θα συμβάλλει στην ενίσχυση συμπολιτών μας με αναπηρικά προβλήματα, μέσω της αγοράς αναπηρικού αμαξιδίου. Ευχόμαστε αυτή η κίνηση να αποτελέσει παράδειγμα ανθρωπιάς και μίμησης για όλους.

 

Συνεργασία με το δίκτυο Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π”

 

Στις 18 και 19 Ιουνίου 2022 παρουσιάστηκαν λίγες αντιπροσωπευτικές δράσεις του 9ου Γυμνασίου Βόλου στην εκδήλωση του  Δικτύου Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.”.
 
 
Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή για την πολύ ωραία εκδήλωση και την ευκαιρία που έδωσε στο Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου να συμμετέχει με τέσσερις από τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2021-22 και να επικοινωνήσει με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ευχαριστούμε το συνεργαζόμενο σχολείο του Δικτύου ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π, το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων και την Διευθύντρια κα Ευαγγελία Σύρμα για την συνεχή επικοινωνία μας. Συμμετείχαν 9 καθηγητές στις 4 δράσεις του σχολείου μας και παρουσίασαν διαδικτυακά οι μαθήτριες Μερόπη Αραμπατζή και Εβελίνα Αναγνωστοπούλου και τις ευχαριστούμε πολύ.
 
 

Πολιτιστικό πρόγραμμα “Δημιουργώ γράφοντας…”

 

Τη φετινή σχολική χρονιά εκπονήθηκε στο σχολείο μας το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Δημιουργώ γράφοντας», ένα πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου μας ασκήθηκαν στην δημιουργική γραφή. Μέρος του προγράμματος αποτέλεσε η μελέτη της ιαπωνικής ποίησης των χαϊκού αλλά κι η σύνθεση πρωτότυπων χαϊκού από τους μαθητές, οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό δημιούργησαν γύρω στα διακόσια ποιήματα με θέματα κυρίως το ταξίδι, τον έρωτα, την εφηβική μελαγχολία και τη ζωή στο σχολείο, όλα τους εξαιρετικά!
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός εντύπου. Κάθε μαθητής λοιπόν επέλεξε το αγαπημένο του χαϊκού και το οπτικοποίησε με μία ζωγραφιά πάνω σε ακουαρέλα. Το βιβλίο μοιράστηκε στους μαθητές στην αποφοίτησή τους ως ενθύμιο.

Μπορείτε να δείτε το έντυπο εδώ.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ευαγγελία Παρασκευά, φιλόλογος και κ. Άννυ Χατζηκόμνου, εικαστικός.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, Διευθύντρια του σχολείου για την υποστήριξη που μας παρείχε, καθώς και την κ. Μυρτώ Οικονόμου, γραφίστρια για την καλλιτεχνική επιμέλεια του εντύπου.