Εφημερίδα Θεσσαλία για τη Formula 1

Εφημερίδα Θεσσαλία για τη Formula 1

Το F1 in Schools είναι ένας διεθνής εκπαιδευτικός διαγωνισμός, που υλοποιείται σε 34 χώρες και στον οποίο συμμετέχουν χιλιάδες  μαθητές. Το F1 in Schools είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Formula 1 και ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM στον κόσμο, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καθώς και φοιτητές που δεν έχουν κλείσει το 19ο έτος της ηλικίας. Το F1 in Schools βοηθάει και κατευθύνει  τους μαθητές στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης και στην ανάπτυξη ικανοτήτωνσε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ή ακόμη και στην Formula 1.

Η ομάδα TALOSτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιούργησε πιλοτικά μία ομάδα σχεδίασης και κατασκευής μονοθεσίου για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 από μαθητές Λυκείων του Βόλου με πάθος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Την χρονιά 2020-21  πρότεινε να συμμετάσχει και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, πρόταση την οποία και δεχτήκαμε. Η ομάδα μας αποτελείται από 19  μαθητές , του 9ου Γυμνασίου Βόλου, του 6ου ΓΕΛ Βόλου, 1ου ΓΕΛ Βόλου και του 4ου ΓΕΛ Βόλουυπό τη διακριτική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Το όνομα της ομάδας μας είναι εμπνευσμένο από το σύμβολο της πόλης μας, την Αργώ και από την αγγλική έκφραση goon ή gon που σηματοδοτεί την ταχύτητα (ARGON).Δημιουργούμε γέφυρες ανάμεσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ,όμορφες συνεργασίες μεταξύ των μαθητών με αποτέλεσμα την κοινωνικοποίηση τους  .Επιπλέον, οι μαθητές μας μαθαίνουν  να Καινοτομούν έρχονται σε επαφή με το marketing και την προώθηση προϊόντων, καθώς και με την ιδέα του επιχειρείν. Μαθαίνουν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1, χρησιμοποιώντας εργαλεία σχεδίασης και κατασκευήςσε τρεις διαστάσεις και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε Η/Υ.  Η συμμετοχή σε δράσεις γενικά  βοηθά τους μαθητές να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, και ίσως κάποια παιδιά να ακολουθήσουν αυτόν τον χώρο των Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί.

Το F1 in Schools περιλαμβάνει αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι νικήτριες ομάδες εκπροσωπούν τη χώρα τους σ’ ένα παγκόσμιο τελικό, που διενεργείται κάθε χρόνο στο περιθώριο ενός Grand Prix Formula 1.

Οι διαδικασίες  λόγω κορωνοιού έχουν αλλάξει και μας ενημερώνουν συνεχώς. Παρότι τα σχολεία είναι κλειστά η ομάδα δουλεύει ,ενημερώνεται ετοιμάζει εργασίες, κάθε εβδομάδα έχουμε διαδικτυακές συναντήσεις όπου η συμμετοχή είναι πλήρης. Στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας με το project της formula 1 και με πρωτοβουλία της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ενός εκ των υπευθύνων, του κ.Πρώια, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση με τον Vehicle Line Manager τηςMcLaren, κ.Χρήστο Δελαντώνη (ChristosDelantonis). Από το 2010 με την ιδιότητα του Vehicle Line Manager, ο κ. Δελαντώνης, είναι υπεύθυνος μιας μεγάλης ομάδας ατόμων, που αναλαμβάνει τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ της McLaren, όπως τη McLaren Senna I και την τελευταία 765 LT με τον τετράλιτροtwin-turbo V8 κινητήρα. Μας μίλησε για τα μοναδικά, χειροποίητα, πανάκριβα μοντέλα της McLaren για τον σχεδιασμό, την αεροδυναμική, το μάρκετινγκ και τον συντονισμό μιας πολυπληθούς ομάδας. Μετά από την καταπληκτική ομιλία του ο Χρήστος Δελαντώνης δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τα παιδιά για πολλά θέματα, πολλά σχετικά και με το δικό τους project και απάντησε σε όλους .

Η δημιουργικότητα ,ο σεβασμός η επικοινωνία η θέληση ,η υπομονή είναι εκπληκτική των παιδιών μας που παρότι από διαφορετικά σχολεία ,διαδικτυακές συναντήσεις  συνεννοούνται και συνεργάζονται άψογα  .Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια ,Και εμείς δίπλα τους αρωγοί και τους στηρίζουμε  .

Οι καθηγητές κος Πρώιας, κος Τσαρτσάλης,η Διευθύντρια και οι μαθητές μας ευχαρίστησαν  πολύ τον Χρήστο Δελαντώνη για την τόσο ενδιαφέρουσα , αναλυτική και περιεκτική παρουσίαση του .

Τα ονόματα των παιδιών που συμμετέχουν

o   ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ   (  6ο Λύκειο )

o   ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ  (  6ο Λύκειο )

o   ΒΑΣΙΛΑΣ ΕΚΤΩΡΑΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ   (  1ο Λύκειο)

o   ΠΡΩΙΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ   (  4ο Λύκειο)

o   ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ  (  6ο Λύκειο )

o   ΠΑΤΕΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ    (  6ο Λύκειο )

Οι παρακάτω είναι μαθητές του 9ου  Γυμνασίου  )

o   ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

o   ΚΡΙΚΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

o   ΔΙΑΚΟΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

o   ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

o   ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

o   ΤΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ-ΜΑΡΙΑ

o   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

o   ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

o   ΚΟΝΤΟΝΑΤΣΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

o   ΓΚΑΡΕΛΗΣ ΦΟΙΒΟΣ

o   ΝΤΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

o   ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

o   ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ΠΕΓΚΥ

Συντονιστές  Καθηγητές : κος Τσαρτσάλης Γιάννης (Φυσικός), κος Καλατζής Κώστας ,κος  Πρώιας Γεώργιος της ομάδας TALOS,κα Χατζηκυριάκου Νίκη Διευθύντρια  του 9ου Γυμνασίου Βόλου.