Γνωριμία με σχολείο της ομογένειας

Γνωριμία με σχολείο της ομογένειας στη Νότια Αφρική

 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 λίγο πριν κλείσουμε την σχολική μας χρονιά, το Αειφόρο Ελληνικό 9ο Γυμνάσιο Βόλου συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με σχολεία της Ομογένειας ανά τον κόσμο. Μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της διευθύντριας, κας Νίκης Χατζηκυριάκου, είχε την χαρά και την τιμή να συνδεθεί με την Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική. Μια υπέροχη συνάντηση και γνωριμία με τους μαθητές και των δύο σχολείων και η γλώσσα που μιλούσαμε ήταν η ελληνική και η αγγλική.

Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολεία τους, τις δράσεις τους και οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου τους μίλησαν για την φόρμουλα 1 (F1 in Schools) και για την νέα τους Ομάδα ΄΄Πήγασος΄΄. Επίσης ανέφεραν ότι η περσινή ομάδα ΄΄Argon΄΄ σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ΄΄VeloCT΄΄ θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μαθητικό της F1 in Schools στην Αγγλία στο Silverstone στις 9-15 Ιουλίου 2022.

Ευχαριστούμε πολύ την Διευθύντρια κα Τόνια Παπάζογλου και την συνάδελφο κα Μαίρη Γεωργαλή για τη επικοινωνία μας μέσω Webex και την μελλοντική συνεργασία μας. Η Σχολή Σαχέτι είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Από την δεκαετία που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του η Σχολή Σαχέτι άνοιγε και ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος. Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Αφρικής και η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές.

Δώσαμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο για νέες συναντήσεις και για κοινές δράσεις. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.