Διδακτική επίσκεψη στις Μηλιές Πηλίου

 

Μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη απόλαυσαν την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β3 του Γυμνασίου μας στο ιστορικό χωριό των Μηλεών του Πηλίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τον επίτροπο της εκκλησίας, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ιερού οικοδομήματος και την ιδιαίτερη ακουστική του. Στη Βιβλιοθήκη των Μηλεών είχαν την ευκαιρία να δουν τις σπάνιες εκδόσεις των βιβλίων και να μάθουν για το σπουδαίο έργο των ιδρυτών της. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το καλντερίμι ανέβηκαν στον ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου, στο προαύλιο του οποίου αναπαύονται ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Άνθιμος Γαζής κι ο Δανιήλ Φιλιππίδης. Τέλος, επισκέφθηκαν το σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών, έργο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, και περπάτησαν στις ράγες του.

Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Καρανίκα Βασιλική, Κατσίκη Νικόλ και Παρασκευά Ευαγγελία.

 

Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου στη λίμνη Κάρλα και τα Κανάλια Μαγνησίας

 

Τη Δευτέρα, 11/3/2024, οι καθηγήτριες Δ. Γιάλβαλη, Ε. Κωνσταντά  και Ε. Λουβερδή που συντονίζουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 9ου Γυμνασίου Βόλου «Οι Δρόμοι του Νερού», και οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, επισκεφθήκαμε τη λίμνη Κάρλα και το χωριό των Καναλίων. 

  • Το πρωί μεταβήκαμε σε συγκεκριμένο σημείο της λίμνης για ορνιθοπαρατήρηση με ειδικά πεδιοσκόπια και κυάλια που έστησε για μας ο βιολόγος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.), ο οποίος απάντησε και σε όλες μας τις ερωτήσεις που αφορούσαν τα πουλιά και την λίμνη. 
  • Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε στα Κανάλια το Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου, όπου ενημερωθήκαμε για την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα της λίμνης, καθώς και για τις συνέπειες της αποξήρανσης της λίμνης στο οικοσύστημα και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
  • Τέλος, επισκεφθήκαμε στα Κανάλια το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) της Λίμνης Κάρλας, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα που αφορούσαν τη ζωή των κατοίκων και κυρίως των ψαράδων της λίμνης, όπως βάρκες, καλύβες, εργαλεία, στολές, μακέτες της περιοχής και πολλές-πολλές φωτογραφίες από την καθημερινότητα των ψαράδων και των οικογενειών τους. Η ενημέρωση που μας έγινε ξεκίνησε από τον θεό Απόλλωνα και τον Ήταυρο και έφτασε στην αποξήρανση της λίμνης, τις συνέπειές της, τις προσπάθειες ανασύστασής της, καθώς και τη γιγάντωσή της μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας. 

Πραγματικά, ήταν μια επίσκεψη που μας βοήθησε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την ιστορία της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα μας κινητοποίησε και  περιβαλλοντικά, αφού είδαμε στην πράξη τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα ανθρώπινα έργα στο περιβάλλον.

Προγραμματισμός συναντήσεων με γονείς/κηδεμόνες

 

Η πρώτη συνάντηση για ενημέρωση των γονέων / κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου θα γίνει την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στο χώρο του ΣΔΕ. 

 

Οι επόμενες συναντήσεις για την περιοδική ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων προγραμματίζονται ως εξής:

Πέμπτη 14/12/2023
Δευτέρα 5/2/2024
Πέμπτη 21/3/2024
Τρίτη 23/4/2024

 

Ομιλία για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του σχολικού κανονισμού

 

Ο κ. Ντακούμης Βασίλειος, διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, μίλησε στους μαθητές του 9ου Γυμνάσιου Βόλου, με θέμα: «Τήρηση του Κανονισμού του Σχολείου». Η ομιλία, το θεματικό κέντρο της οποίας έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της ύπαρξης κανόνων στη σχολική ζωή, καθώς και στη σπουδαιότητα της τήρησής τους για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, έγινε στην αίθουσα του ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 10.30. Η Ομάδα Δράσης Αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, η οποία αποτελείται από τον κ. Τσαρτσάλη Ιωάννη ΠΕ04.01, την κ. Παρασκευά Ευαγγελία ΠΕ02 και την κ. Αναγνώστου Ελένη ΠΕ86, προσκάλεσε τον κ. Ντακούμη στο πλαίσιο των δράσεων που σχεδιάστηκαν αναφορικά με τον δείκτη διασφάλισης της εφαρμογής του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου. Την ομιλία του Κοινωνιολόγου, τον οποίο προλόγισε ο Δ/ντής του Σχολείου κ. Τσουλκανάκης Δημήτριος ΠΕ02, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι μαθητές της Β τάξης.

eTwinning: Οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου συμμετέχουν στα προγράμματα “Safe Travel” και “Ulysses-Οδυσσέας. Ένα project μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας”

 

Το 9o Γυμνάσιο Βόλου, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση δύο προγραμμάτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινότητας του eTwinning, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Σαλβάνου Ευαγγελία ΠΕ06 και Καρκαλέτσου Μαρία ΠΕ02.

Συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο έργο έχει τον τίτλο «Safe Travel» και συμμετέχουν μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Πραγματοποιείται μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών: Ισπανία και Ελλάδα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η σχεδίαση ενός φανταστικού πολυπολιτισμικού περιπάτου μέσω του πολιτισμού και της παράδοσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα δύο σχολεία υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την κατανόηση της κληρονομιάς και την παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Βασικός στόχος είναι η επαφή μαθητών διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών μέσω φωτογραφιών και βίντεο, αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία, πολιτιστική ποικιλομορφία και γαστρονομική κληρονομιά κάθε χώρας. Σε όλα αυτά η γλώσσα επικοινωνίας θα είναι τα αγγλικά και έτσι θα έχουνε τη δυνατότητα οι μαθητές μας να εξασκήσουν τη γλωσσική τους ικανότητα.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία posters με τις παροιμίες στις ακόλουθες γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, λατινικά και γαλλικά.

Επιπλέον, κάθε μαθητής θα δημιουργήσει φωτογραφίες και βίντεο που θα αναδείξουν τα αξιοθέατα, τα μνημεία, την τέχνη, τη μουσική, την παράδοση και τη γαστρονομία της χώρας του.

  • Το δεύτερο eTwinning έργο που τρέχει στο σχολείο μας έχει τίτλο “Ulysses – Οδυσσέας. Ένα project μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας” και αφορά τους μαθητές του τμήματος Α3 του 9ου Γυμνασίου Βόλου.

Οι συνομήλικοι μαθητές της Γαλλίας και του σχολείου μας θα ασχοληθούν με τις περιπέτειες του Οδυσσέα που διδάσκονται κατά το τρέχον σχολικό έτος, θα φτιάξουν τη σχεδία του και θα παρακολουθήσουν το ταξίδι του καταγράφοντας τα μέρη που πέρασε μέσα στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, με εργαλεία powerpoint, φωτογραφίες και video θα ανταλλάξουν οι μαθητές τις απόψεις τους, παραδοσιακές συνταγές της κάθε χώρας, καθώς και το ωρολόγιο σχολικό τους πρόγραμμα.

Μαθητές της Γ’ Γυμνασίου ενημερώνονται και δρουν κατά του bullying στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων e-twinning

 

Το 9ο Γυμνάσιο κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 συνεργάζεται με σχολεία της Ευρώπης για την από κοινού υλοποίηση δύο προγραμμάτων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινότητας του e-twinning. Συγκεκριμένα, υλοποιούνται τα προγράμματα:

1) «Be Aware. Dont be quiet!!!»: μαθητές της Γ’ Γυμνασίου εκδηλώνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για την παρεμπόδιση και την εξάλειψη του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου (cyberbullying). Για την πραγματοποίηση του έργου συνεργάζονται η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

2) «Recognize School Bullying»: μαθητές της Γ’ Γυμνασίου ενημερώνονται και μεριμνούν για την αναγνώριση και την αποτροπή κάθε μορφής εκφοβισμού (bullying) στο σχολικό περιβάλλον. Για την πραγματοποίηση του έργου συνεργάζονται η Ελλάδα και η Ρουμανία.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων και με την καθοδήγηση της κ. Μακροστέργιου Βαΐας-Μαρίας, φιλολόγου του 9ου Γυμνασίου, οι μαθητές εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική εμπειρία τους και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν τη σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς συνεργάζονται με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών σχολείων.

Σκοπός και των δύο προγραμμάτων είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν τα σημάδια διαδικτυακής και σχολικής βίας και να τα διαχειρίζονται. Βασικός στόχος τους είναι να προλαμβάνουν τη διαδικτυακή και σχολική βία, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των μελών της διαδικτυακού και σχολικού περιβάλλοντος.

Το 9ο Γυμνάσιο διατηρεί ενεργό τον διαρκή ρόλο του κατά του bullying και αφυπνίζει τους μαθητές, με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών πρόληψης και διαχείρισης των περιστατικών βίας σε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικτυακή και σχολική κοινότητα.

 

Συνεργασία των 7ου και 9ου Γυμνασίου Βόλου μέσω του eTwinning – Ένα Κοινό Εκπαιδευτικό Ευρωπαϊκό Ταξίδι

 

Το 7o και το 9o  Γυμνάσιο Βόλου κατά την σχολική χρονιά 2023-2024, θα συνεργαστούν μεταξύ τους, για την υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος  στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινότητας του  e-Twinning. Το έργο έχει τον τίτλο «Σχέδια που ταξιδεύουν» και συμμετέχουν μαθητές της Α΄ και Γ΄ τάξης των δύο Γυμνασίων. Πραγματοποιείται μεταξύ 6 ευρωπαϊκών χωρών:  Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία και Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, τα δύο σχολεία υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Διαμαντή Ελένης (7ο Γυμνάσιο Βόλου) και Αναγνώστου Ελένης (9ο Γυμνάσιο Βόλου) θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την κατανόηση της κληρονομιάς και την παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η σχεδίαση ενός φανταστικού πολυπολιτισμικού περίπατου μέσω της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης! Βασικός στόχος είναι η επαφή μαθητών διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών μέσω φωτογραφιών και βίντεο, αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία, πολιτιστική ποικιλομορφία και γαστρονομική κληρονομιά κάθε χώρας. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί ο παραπάνω στόχος είναι μέσω αυτοπροσωπογραφιών, δίνοντας σε κάθε μαθητή την ευκαιρία να ταξιδέψει, τουλάχιστον εικονικά, σε μια άλλη χώρα και να εξερευνήσει την τοπική κληρονομιά της. Κάθε μαθητής θα δημιουργήσει φωτογραφίες και βίντεο που θα αναδείξουν τα αξιοθέατα, τα μνημεία, την τέχνη, τη μουσική, την παράδοση και τη γαστρονομία της χώρας του. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τις ρίζες και τον πολιτισμό άλλων χωρών, θα εμπλουτίσουν τη γνώση τους για την πολυπολιτισμική Ευρώπη και θα αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους έκφραση. Επιπλέον, αυτή η διαδικτυακή ανταλλαγή θα ενισχύσει τις γλωσσικές, ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες τους, ενώ θα τους παράσχει μια βαθύτερη κατανόηση της πολυμορφίας της Ευρώπης.

Τα οφέλη αυτής της συνεργασίας είναι πολλά. Οι μαθητές του 7ου και 9ου Γυμνασίου Βόλου θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με μαθητές από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, εμπλουτίζοντας την πολυπολιτισμική τους εμπειρία. Επίσης, θα εργαστούν διαθεματικά, συνδυάζοντας διάφορα μαθησιακά πεδία και αναπτύσσοντας ευρύτερες δεξιότητες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, ενισχύοντας την ποιότητα της διδασκαλίας. Τέλος η συνεργασία θα ενισχύσει την αίσθηση κοινότητας μεταξύ των δύο σχολείων, προωθώντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα επισημαίνουμε τα εξής:

  • Οι μαθητές αναμένεται να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες μέσα από τη συνεργασία με συνομηλίκους τους.
  • Η συνεργασία των δύο σχολείων αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μάθηση.
  • Η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες και ανταλλαγές με άλλα σχολεία.

Το e-Twinning αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας τη συνεργασία, την πολυπολιτισμικότητα και την ανταλλαγή ιδεών.

Η συνεργασία ανάμεσα στο 7ο και 9ο Γυμνάσιο Βόλου μέσω της κοινότητας του e-Twinning υπόσχεται να είναι μια εμπειρία που θα αφήσει θετικά αποτελέσματα τόσο στο επίπεδο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών. Είναι ένα βήμα προς το μέλλον, όπου η συνεργασία και η πολυπολιτισμικότητα αποτελούν τον πυλώνα για τη διαμόρφωση μιας πλούσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Σχετικά δελτία τύπου:

Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Εφημερίδα Θεσσαλία

Εφημερίδα Μαγνησία

 

 

 Νέο Ωράριο Λειτουργίας του σχολείου

1η ώρα 8.00-8.45
2η ώρα 8.55-9.40
3η ώρα 9.50-10.30
4η ώρα 10.40-11.20
5η ώρα 11.35-12.15
6η ώρα 12.25-13.05
7η ώρα 13.10-13.45

Ωρολόγιο πρόγραμμα

 

Μπορείτε να δείτε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου εδώ.

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας

 

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο αρχαίο θέατρο της πόλης της Λάρισας στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και του Πολιτιστικού Προγράμματος θεατρικής αγωγής, που εκπονείται και φέτος στο σχολείο μας. Μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν το θέατρο, όπου τους περίμενε αρχαιολόγος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους ξενάγησε στον χώρο και τους ενημέρωσε για την πρόοδο των ανασκαφών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα αρχαία εδώλια και να «μπουν» στη θέση ενός αρχαίου θεατή.

Στη συνέχεια, οι  μαθητές  απήγγειλαν στην ορχήστρα του θεάτρου τον αρχαίο ορισμό της τραγωδίας και αποχώρησαν για να επισκεφθούν την περιοχή του φρουρίου, να θαυμάσουν τη βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, να προσκυνήσουν στον σύγχρονο ναό τα λείψανα του αγίου και να απολαύσουν από ψηλά τη θέα του Πηνειού. Μια εκπαιδευτική εξόρμηση στη γειτονική μας πόλη με στόχο τη βιωματική μάθηση και πολλαπλά οφέλη.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Καρκαλέτσου Μαρία, Κατσίκη Νικόλ, Παρασκευά Ευαγγελία, Σαλβάνου Ευαγγελία