Εκπαιδευτική εκδρομή της θεατρικής ομάδας του 9ου Γυμνασίου Βόλου
Η θεατρική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Βόλου με τριάντα οκτώ μαθητές από την Γ΄ Τάξη και τέσσερις συνοδούς καθηγητές πραγματοποιήσαμε την ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή του Πολιτιστικού Προγράμματός μας. Ξεκινώντας από τον Βόλο την Τετάρτη 10 Απριλίου περάσαμε από την Άμφισσα και τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και φτάσαμε στο μαρτυρικό χωριό των Καλαβρύτων. Εκεί αρχικά επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση και στη συνέχεια το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ολοκαυτώματος, τον λόφο της εκτέλεσης και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Στη συνέχεια, περνώντας από την Πάτρα διανυκτερεύσαμε στην Αρχαία Ολυμπία.
Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε με ειδικό ξεναγό στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου θαυμάσαμε τα αετώματα του ναού του Δία και το περίφημο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους. Στον υπαίθριο χώρο που ήταν μαγευτικός λόγω της εποχικής ανθοφορίας του, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον ιερό χώρο της αρχαίας Άλτης και να εισέλθουν στο στάδιο, όπου και αγωνίστηκαν σε έναν άτυπο αγώνα ταχύτητας.
Την ίδια μέρα πήραμε τον δρόμο για τη γραφική Πύλο, όπου επισκεφτήκαμε το ανάκτορο του ομηρικού ήρωα και βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Θαυμάσαμε από ψηλά τον κόλπο του Ναυαρίνου και θυμηθήκαμε από τα μαθήματα της Ιστορίας τη σπουδαία σημασία της ναυμαχίας του 1827 για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα μέσα στο Νιόκαστρο της Πύλου. Εκεί αντιληφθήκαμε τη στρατηγική σημασία που είχε το κάστρο για τον έλεγχο του κόλπου του Ναυαρίνου κατά τα Οθωμανικά χρόνια.
Το πρωί της επόμενης ημέρας επισκεφτήκαμε την πόλη της Καλαμάτας και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας Καλομάτας, από όπου και πήρε το όνομά της η πόλη. Επισκεφτήκαμε το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου στις 23 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε η Επανάσταση στην πόλη της Καλαμάτας. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας με προορισμό τον Βυζαντινό Μυστρά. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους ναούς και τους δρόμους της καστροπολιτείας και νοερά μεταφερθήκαμε στην εποχή της στέψης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου ΙΑ´ Παλαιολόγου.
Η τελευταία διανυκτέρευσή μας πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, την ιστορική πρωτεύουσα του Νεοελληνικού Κράτους.
Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης και εντοπίσαμε ιστορικά κτίρια της εποχής του Καποδίστρια και του βασιλέως Όθωνα, καθώς και το σημείο εκτέλεσης του πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους.
Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να φύγουμε από την πόλη, αν δεν ανηφορίζαμε προς το Παλαμήδι με τα εννιακόσια ενενήντα εννέα σκαλιά του. Εκεί επισκεφθήκαμε τη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και μελαγχολήσαμε όταν αντιληφθήκαμε τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης. Επόμενος σταθμός μας ήταν η ακρόπολη των Μυκηνών, όπου επισκεφθήκαμε τους θολωτούς τάφους κι ιδιαίτερα τον «θησαυρό του Ατρέα» και θαυμάσαμε την εκπληκτική αρχιτεκτονική τους.
Τελικός προορισμός μας ήταν το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου η θεατρική ομάδα μας είχε την μοναδική εμπειρία να «παίξει» την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», που θα παρουσιάσει το σχολείο μας στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον την Πέμπτη 25 Απριλίου.
Ήταν -κατά κοινή ομολογία μαθητών και εκπαιδευτικών- μία εκδρομή γεμάτη με εμπειρίες, γνώσεις και έντονα συναισθήματα, που ελπίζουμε να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό και τις καρδιές των μαθητών μας!
Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκδρομή ο Διευθυντής του σχολείου Δημήτριος Τσουλκανάκης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Πολιτιστικού Προγράμματος Μαρία Καρκαλέτσου, Λίνα Σαλβάνου και Κέλλυ Παρασκευά.