Αρχείο κατηγορίας Θέατρο

Εκπαιδευτική εκδρομή της θεατρικής ομάδας

Εκπαιδευτική εκδρομή της θεατρικής ομάδας του 9ου Γυμνασίου Βόλου

 

Η θεατρική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Βόλου με τριάντα οκτώ μαθητές από την Γ΄ Τάξη και τέσσερις συνοδούς καθηγητές πραγματοποιήσαμε την ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή του Πολιτιστικού Προγράμματός μας. Ξεκινώντας από τον Βόλο την Τετάρτη 10 Απριλίου περάσαμε από την Άμφισσα και τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και φτάσαμε στο μαρτυρικό χωριό των Καλαβρύτων. Εκεί αρχικά επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση και στη συνέχεια το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ολοκαυτώματος, τον λόφο της εκτέλεσης και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Στη συνέχεια, περνώντας από την Πάτρα διανυκτερεύσαμε στην Αρχαία Ολυμπία.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε με ειδικό ξεναγό στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου θαυμάσαμε τα αετώματα του ναού του Δία και το περίφημο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους. Στον υπαίθριο χώρο που ήταν μαγευτικός λόγω της εποχικής ανθοφορίας του, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον ιερό χώρο της αρχαίας Άλτης και να εισέλθουν στο στάδιο, όπου και αγωνίστηκαν σε έναν άτυπο αγώνα ταχύτητας.

Την ίδια μέρα πήραμε τον δρόμο για τη γραφική Πύλο, όπου επισκεφτήκαμε το ανάκτορο του ομηρικού ήρωα και βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Θαυμάσαμε από ψηλά τον κόλπο του Ναυαρίνου και θυμηθήκαμε από τα μαθήματα της Ιστορίας τη σπουδαία σημασία της ναυμαχίας του 1827 για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα μέσα στο Νιόκαστρο της Πύλου. Εκεί αντιληφθήκαμε τη στρατηγική σημασία που είχε το κάστρο για τον έλεγχο του κόλπου του Ναυαρίνου κατά τα Οθωμανικά χρόνια.


Το πρωί της επόμενης ημέρας επισκεφτήκαμε την πόλη της Καλαμάτας και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας Καλομάτας, από όπου και πήρε το όνομά της η πόλη. Επισκεφτήκαμε το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου στις 23 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε η Επανάσταση στην πόλη της Καλαμάτας. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας με προορισμό τον Βυζαντινό Μυστρά. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους ναούς και τους δρόμους της καστροπολιτείας και νοερά μεταφερθήκαμε στην εποχή της στέψης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου ΙΑ´ Παλαιολόγου.


Η τελευταία διανυκτέρευσή μας πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, την ιστορική πρωτεύουσα του Νεοελληνικού Κράτους.

Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης και εντοπίσαμε ιστορικά κτίρια της εποχής του Καποδίστρια και του βασιλέως Όθωνα, καθώς και το σημείο εκτέλεσης του πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να φύγουμε από την πόλη, αν δεν ανηφορίζαμε προς το Παλαμήδι με τα εννιακόσια ενενήντα εννέα σκαλιά του. Εκεί επισκεφθήκαμε τη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και μελαγχολήσαμε όταν αντιληφθήκαμε τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης. Επόμενος σταθμός μας ήταν η ακρόπολη των Μυκηνών, όπου επισκεφθήκαμε τους θολωτούς τάφους κι ιδιαίτερα τον «θησαυρό του Ατρέα» και θαυμάσαμε την εκπληκτική αρχιτεκτονική τους.

Τελικός προορισμός μας ήταν το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου η θεατρική ομάδα μας είχε την μοναδική εμπειρία να «παίξει» την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», που θα παρουσιάσει το σχολείο μας στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Ήταν -κατά κοινή ομολογία μαθητών και εκπαιδευτικών- μία εκδρομή γεμάτη με εμπειρίες, γνώσεις και έντονα συναισθήματα, που ελπίζουμε να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό και τις καρδιές των μαθητών μας!

Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκδρομή ο Διευθυντής του σχολείου Δημήτριος Τσουλκανάκης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Πολιτιστικού Προγράμματος Μαρία Καρκαλέτσου, Λίνα Σαλβάνου και Κέλλυ Παρασκευά.

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ Γυμνασίου στη Λάρισα

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας

 

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο αρχαίο θέατρο της πόλης της Λάρισας στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και του Πολιτιστικού Προγράμματος θεατρικής αγωγής, που εκπονείται και φέτος στο σχολείο μας. Μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν το θέατρο, όπου τους περίμενε αρχαιολόγος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους ξενάγησε στον χώρο και τους ενημέρωσε για την πρόοδο των ανασκαφών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα αρχαία εδώλια και να «μπουν» στη θέση ενός αρχαίου θεατή.

Στη συνέχεια, οι  μαθητές  απήγγειλαν στην ορχήστρα του θεάτρου τον αρχαίο ορισμό της τραγωδίας και αποχώρησαν για να επισκεφθούν την περιοχή του φρουρίου, να θαυμάσουν τη βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, να προσκυνήσουν στον σύγχρονο ναό τα λείψανα του αγίου και να απολαύσουν από ψηλά τη θέα του Πηνειού. Μια εκπαιδευτική εξόρμηση στη γειτονική μας πόλη με στόχο τη βιωματική μάθηση και πολλαπλά οφέλη.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Καρκαλέτσου Μαρία, Κατσίκη Νικόλ, Παρασκευά Ευαγγελία, Σαλβάνου Ευαγγελία

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι”

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι” από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου

 

Και φέτος συνεχίστηκε στο σχολείο μας η παράδοση, με το θεατρικό εργαστήρι, να ανεβάζουμε αρχαίες τραγωδίες. Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι η παράσταση που ανέβασαν οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στις 19 Ιουνίου 2023.

Ήταν απόλαυση η συνεργασία μαζί τους και χαρήκαμε όλοι την όμορφη δουλειά.

Θερμά συγχαρητήρια στη θεατρική ομάδα του σχολείου μας και στην εμπνευσμένη φιλόλογο και ψυχή της ομάδας κα Μαρία Καρκαλέτσου.

 

Θεατρική Παράσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου

Πρόσκληση σε Θεατρική Παράσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου

 

Το 9ο Γυμνάσιο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη στις 19 Ιουνίου στις 8:15μμ στο σχολείο μας, Χείρωνος 53.
 
Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Θεατρική παράσταση “Ικέτιδες”

Θεατρική παράσταση “Ικέτιδες”

 

Στις 12 Μαΐου 2022 το 9ο Γυμνάσιο Βόλου παρουσίασε την τραγωδία ”Ικέτιδες” του Ευριπίδη. Το σχολείο μας έχει παράδοση στις αρχαίες τραγωδίες με πρωταγωνιστές γυναίκες.

Μπράβο στους μαθητές μας ήταν καταπληκτικοί. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μετά από 2 χρόνια καραντίνας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Συγχαρητήρια στην άξια ομάδα των καθηγητών που εμπνέουν τους μαθητές μας με αγάπη και πολύ μεράκι.

 

Για τη θεατρική παράσταση μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Θεσσαλία”.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα βίντεο από την παράσταση.