Η Εκδήλωση του Δικτύου T4E για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

WorldLangDay_FB

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ημερίδα με θέμα «Προσφυγικές ροές και διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα».

Καταξιωμένοι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το πλαίσιο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των προσφύγων – μεταναστών που διαβιούν στην ελλαδική επικράτεια και τέλος τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά.
Το δίκτυο Teachers4Europe έδωσε δυναμικά το παρόν, με την ευαισθησία που το διακρίνει στα θέματα που αφορούν τη συμβολή στη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία. Ενός σχολείου που προσφέρει ένα υγιές, ισότιμο, ασφαλές περιβάλλον στη σχολική κοινότητα. Ενός σχολείου που σέβεται την πολιτισμική ταυτότητα όλων και όπου ο καθένας μπορεί να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την αυτοεικόνα του, τις ικανότητές του και την πολλαπλή του ταυτότητα..

DSCN6091
Οι Teachers4Europe σε δράση..

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υπεύθυνη του οποίου είναι η κα Παπαδοπούλου Μαρία. Συνδιοργανωτές ήταν: το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Δίκτυο των Τ4Ε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Γραφείο Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο Υπεύθυνος είναι ο κ. Χανιωτάκης, η ΑΡΣΙΣ, η Ύπατη Αρμοστεία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα 16ο ? 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

vlcsnap-2017-02-18-22h18m55s163
Ο AT4E κος Πασχάλης Δήμου και ο κος Φίλιππος Κωσταντινίδης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών καθώς θεωρείται ότι χιλιάδες γλώσσες θα εξαφανιστούν τα επόμενα εκατό χρόνια.

vlcsnap-2017-02-18-22h15m56s155
Η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»

Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας, ο εκφραστής των σκέψεων, των ιδεών, των επιθυμιών και των συναισθημάτων μας, ο καθρέφτης της ψυχής μας. Η μητρική γλώσσα είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη γλώσσα που διδασκόμαστε. Σύμφωνα με μελέτες η πρώτη μας επαφή με τη γλώσσα είναι μέσα από τη μήτρα. Οι γλωσσολόγοι εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι όταν σταματά η χρησιμοποίηση μιας γλώσσας σε έναν τομέα, σταματά και η εξέλιξη της γλώσσας ως μέσον επικοινωνίας.

DSCN6080
Η κα Μαρίνα Μόγλη, Εκπαιδευτικός?Μέλος του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού ΠΤΠΕ

Η μητρική-εθνική γλώσσα για κάθε λαό είναι ουσιαστικά ο κόσμος του, η σκέψη του, ο ίδιος ο εαυτός του, εκφράζει, αποδίδει και ταυτίζεται με τον εθνικό πολιτισμό. Παράλληλα, στενή σχέση αλληλεξάρτησης υπάρχει ανάμεσα στο πολιτισμικό επίπεδο του κάθε λαού και του επιπέδου της εθνικής του γλώσσας. Όσο ανώτερο και πλουσιότερο πολιτισμό αναπτύσσει ένας λαός, όσο ένας λαός προχωρεί στην επιστήμη και την παιδεία, όσο προοδεύει στους τομείς της οργάνωσης της κοινωνίας, της πολιτείας και της οικονομίας, τόσο πλουσιότερη, δυναμικότερη και εκφραστικότερη είναι και η γλώσσα του.

DSCN6068
Η κα Αριάδνη Φωτεινή Στέλλου, εκπαιδευτικός, Πρέσβειρα του Πανεπιστημίου Σαλαμάνκα

Η έκφραση «μητρική γλώσσα» εμφανίζεται για πρώτη φορά τον VI ή XII αιώνα από τους μοναχούς του Αββαείου του Gorze (που δέχονταν πιέσεις από τους μοναχούς του ρομανικού Αββαείου του Cluny) για να δικαιολογήσουν τη χρήση της φραγκικής διαλέκτου στα κηρύγματά τους. «Από τα λίγα που γνωρίζουμε επικαλούνταν δύο τουλάχιστον επιχειρήματα. Το πρώτο ήταν ότι τα φράγκικα ήταν η γλώσσα που μιλούσαν οι γυναίκες ακόμα και σε περιοχές όπου οι άνδρες είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τη κοινή ρομανική διάλεκτο. Το δεύτερο ότι ήταν η επίσημη γλώσσα της Εκκλησίας.»

DSCN6095
Οι AT4E Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, Βάσω Βούλγαρη, Πασχάλης Δήμου και ο κος Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Για τη δημοσίευση στο www.ert.gr κάντε κλικ εδώ.